Törökország - Látnivalók, Kultúra

Kultúra

A török kultúra a török nép kultúráját jelenti, mely igen színes és sokrétű, köszönhetően az oszmán múltnak, a kultúrák keveredésének és az iszlám tradícióknak. Az atatürki reformoknak köszönhetően Törökország a 20. század nagy részében a nyugat-európai mintákat követte nem csak a politika, de a művészetek terén is, mindazonáltal próbálták megőrizni a égi kulturális értékeket is. Ennek a a kettős folyamatnak köszönhető, hogy a török kultúra ma a „kelet” és a „nyugat” egy igen érdekes és bonyolult keveréke.

Nyelv

A török nyelv (türkçe vagy türk dili) az altaji nyelvcsaládba, azon belül a türk nyelvek (török nyelvek) közé tartozik. Bár a többi türk nyelv (főleg az azeri és a türkmén, melyeket a volt Szovjetunió utódállamaiban beszélnek) közel áll a törökhöz, fontos különbségek vannak köztük a nyelvtan, a szókincs és a hangtan tekintetében. A világon élő török nyelvű emberek számát 61 millióra teszik, ebből 51,8 millió él Törökországban.

 

Látnivalók

Törökország jellegzetessége, hogy három oldalról tenger határolja: Fekete-tenger, Égei-tenger és a Földközi-tenger. Keleti tájai sokkal rejtettebb, titokzatosabb világot őriznek, mint a nyugati vidékek. Hófödte hegycsúcsok, kietlen, végeláthatatlan hegyormok a Taurus hegységben, buja, zöld erdők és a valószínűtlenül gyönyörű tengerparti részek. Egykori királyságok, fejlett civilizációk földje, a Biblia világa elevenedik meg előttünk, mely ezer szállal kötődik a magyar történelemhez. Utazni Törökországban mesés, erre már Nagy Sándor is rájött. Számtalan római-, görög kulturális emlék és a káprázatosan szép természeti látnivalók kápráztatják el a Törökországba látogatót.

 

Isztambul

Isztambul évszázadokon keresztül a világ egyik legfejlettebb birodalmának központja volt. 3000 éves történetének köszönhetően rengeteg érdekes látnivaló várja a turistákat. A leghíresebb épület a Topkapi palota, amely a XV. és a XIX. század között a szultánok lakóhelyéül szolgált. A számos épület közül kiemelkedik az egykori hárem és a birodalmi kincstár, amely tömve van arany, ezüst és gyémánt ékszerekkel. A Hagia Sophia székesegyház 548-ban épült. Egy része sajnos már elpusztult, de számos része jó állapotban maradt fenn az utókor számára. Leghíresebb épülete a Kék Mecset. Nem szabad kihagyni a Bazár megtekintését sem. Azon kívül, hogy a török kultúra fontos részét képezi, nagyon kedvező áron tudunk itt vásárolni.

 
 

Alanya

Törökország egyik leglátogatottabb, felkapott és legismertebb üdülőhelye. Történelme a római korba nyúlik vissza, amikor hírhedt kalózerőd volt. Az alsó városból egy út vezet végig az öböl körül, ahol megcsodálhatjuk a híres Vörös Tornyot és a város kikötőjét, a régi szeldzsuk erődből pedig csodás kilátás nyílik a Taurus hegységre. A szűk óvárosi utcákban található számos étterem, bár kávézó és szórakozóhelyek sokasága kínál remek kikapcsolódást az idelátogatóknak.

 

Antalya

Az Anatóliai félsziget déli részén a Földközi tenger partján fekszik ennek a hatalmas országnak a legnagyobb nyaralóközpontja. Lakossága közel 1 millió főre tehető, de a nyári időszakban ez meg is triplázodhat. Ez az a hely ahol mindent megtalál az ide utazó. Rengeteg történelmi látnivaló mellett, számos szórakozási és sportolási lehetőség közül választhatnak.

 

Belek

Az utóbbi években vált ismertté ez a gyönyörű partszakasz. Több kilométernyi, homokos és kristálytiszta partszakaszon kiváló, igazi luxust kínáló hotelek találhatóak. Az üdülőfalu méltán híres a golfpályáiról is. A tenger lassabban mélyül mint Kemernél, a part pedig homokos apró kavicsokkal.

 

Kemer

Antalyatól mindössze kb. 45 km-re gyönyörű környezetben, a Taurus hegység lábánál fekszik az utóbbi években rendkívüli gyorsasággal fejlődő egykori kis halászfalu . Számos étterem, üzlet és egy hangulatos jachtkikötő várja az ide látogatókat. A tenger kristálytiszta és gyorsan mélyülő, a part pedig kavicsos.

 

Side

Antalyától kb. 80 km-re található ősi halászfalu. Széles, hosszú homokos partjának és gyorsan melegedő, sekély vizének köszönhetően évről-évre népszerűbb nyaralóhely a fiatalok körében, akik a régi városrészben számos éjszakai szórakozási lehetőséget találnak. A lassan mélyülő tenger miatt pedig ideális hely a gyermekes családok részére is. A város közelében található ókori emlékek pedig mindenki számára felejthetetlen élményt nyújtanak.

 

Ünnepek, rendezvények:

 

Mindössze két hivatalos vallási ünnepet tartanak: a Seker Bayramit, amely a Ramadán végét jelzi és a Kurban Bayramit. A leghíresebb rendezvények közé tartozik a január közepén Selcukban tartott Teveverseny. Sokan látogatják a szeptember végén megrendezésre kerülő Görögdinnye Fesztivált, Diyarbakirban. A művészeti események közül kiemelkedik a júliusi Nemzetközi Isztambuli Művészeti Fesztivál és a bursai Folklór és Zenei Fesztivál.

 
Forrás: wikipedia.org, utazona.hu

 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Koffer tippek - Hogyan válasszunk megfelelő bőröndöt?

 Gondolta volna, hogy különböző típusú bőröndöt érdemes választani, ha autóval, vonattal vagy repülővel utazunk? Tudta, hogy a harsány színű bőröndök használata nemcsak egy divathóbort, hanem valódi gyakorlati előnyük is van? Cikkünkben szakember segítségével adunk hasznos tanácsokat a tökéletes utazótáska kiválasztásához! 

Tovább

Mit tegyünk, vagy ne tegyünk a bőröndbe? – gyakorlati tippek a helytakarékosság jegyében

 A nyaralás előtti pakolás sokaknak bosszúságot okoz, amit a légitársaságok poggyászra vonatkozó súlykorlátozásai sem tesznek könnyebbé. Sajnos el kell fogadnunk a tényt, hogy nyaralásunkra nem tudjuk a ruhásszekrényünk és cipős fiókunk egész tartalmát magunkkal vinni! Az alábbi praktikák segítségével viszont egyszerűen kiválogathatjuk azokat a darabokat, amikre valóban szükségünk lesz, és azokat is, amiket jobb, ha otthon hagyunk.    

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Tunézia

Tunézia – a legafrikaibb mediterrán ország
 
A lényegesen nagyobb afrikai országok között szerényen húzódik meg Tunézia, hiszen két közvetlen szomszédja Algéria és Líbia is lényegesen nagyobb nála. Különös ország ez, ahol minden megtalálható, amit egy mediterrán országban keresnénk, de mindez vegyül az ezeregy éjszaka titokzatosságával is. Kedvező klímájának köszönhetően Tunézia egész évben vonzó célpontot jelent a turisták számára, hiszen a nyarak forrók, míg a telek kellemesen enyhék. Az ország végeláthatatlan, finomhomokos... Tunézia