UTAZÁS GYEREKEKKEL


Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket. Sokan azonban így is bizonytalanok maradnak azzal kapcsolatban, hogy kisgyerekkel nekivághatnak-e egy nagyobb utazásnak, és milyen egészségügyi óvintézkedéseket érdemes tenni a picik védelme érdekében. Nekik szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

 

Térképezzük fel, hogy a célországban előforduló betegségek közül melyek fenyegethetik gyermekünket!

 

Gyerekkel nyaralás veszélyei Mielőtt nekivágnánk gyermekünkkel egy nyári utazásnak, mindenképpen kérdezzük meg gyermekorvosunkat, hogy az adott országban milyen betegségek jelenthetnek veszélyt, s kérjünk tanácsot ezek megelőzési lehetőségeiről. Egy éves kor alatti gyereket kifejezetten kockázatos magunkkal vinni, számukra ugyanis még nem ajánlott bizonyos védőoltásokkal történő védekezés, ezért védtelenek lehetnek egyes fertőző betegséggel szemben. Egy nagyobb utazás esetén azzal is érdemes számolni, hogy a hosszabb utat a kicsik nehezen viselik, ajánlott tehát hazánkhoz közeli célországot választani. A magyar családok szívesen utaznak nyáron Horvátországba, Olaszországba, Görögországba, Törökországba, Bulgáriába, Tunéziába, Egyiptomban, vagy Ciprusra. A fenti országok mindegyikében ajánlott a hepatitis A és B elleni védekezés. Hastífusszal csak Törökországban, Tunéziában és Egyiptomban kell számolni a gyermekekkel utazó családoknak.

 

Mit tegyünk hasmenés ellen?

 

Utazás során az egyik legfőbb problémát a hasmenéses betegségek jelentik, melyek az utazók 30-50%-ának okoznak hosszabb-rövidebb ideig tartó szenvedést. A heveny, fertőzéses eredetű hasmenések emberről emberre közvetlenül nem terjednek, a hasmenés kialakulása leginkább a nem megfelelő higiéniára vezethető vissza, leggyakrabban szennyezett étel vagy ivóvíz áll a fertőzés hátterében. A hasmenés pedig általában valamilyen fertőzés tüneteként jelentkezik, melynek forrásai egy idegen helyen rendkívül változatosak lehetnek.
 

A nem megfelelően tisztított és kezelt ételek, a félig átsült, vagy nyers húsok, halak, kagylók, polipok és osztrigák gyakran felelősek a hasmenés kialakulásáért. De a nyers zöldségek és gyümölcsök is könnyen válhatnak a fertőzés forrásaivá. A saláták például különösen veszélyesek, fodros leveleik között ugyanis könnyen megtelepedhetnek a kórokozók.

 

 

Gyümölcsök közül pedig biztonságosabb azokat választani, melyeknek lehúzható a héja. Vigyázzunk a tejtermékekkel, hideg szószokkal és fagylaltokkal is! Ne feledjük, hogy a jégkocka szinte mindig csapvízből készül, az italokat ezért érdemesebb a hűtőben hűteni. A biztonság kedvéért vásároljunk palackozott vizet, és fokozottan ügyeljünk a higiéniára.

 

Sajnos egy kisgyerek esetében még a leggondosabb szülő sem tudja biztosítani a maximális higiénia betartását. A picik mindent megfognak, a szájukba vesznek és megnyalnak, eközben pedig számtalan kórokozó kerül a szervezetükbe. Esetükben azért lehet fokozottan veszélyes a hasmenés, mert könnyebben vezethet kiszáradáshoz, mint felnőtteknél. A kiszáradást jelzi, ha a baba bőre elkezd ráncosodni, száraz tapintatú lesz, a szem karikássá, a nyelv és a nyálkahártyák szárazzá válnak. Mindenképpen előzzük meg ezt az állapotot fokozott folyadékpótlással, itassunk vele (palackozott) vízben oldódó ásványisó-keveréket, és ha súlyos folyadékvesztésre gyanakszunk, azonnal forduljunk orvoshoz!

 

A hepatitis A jelentheti a legfőbb veszélyt


Gyerekekre is veszélyes nyaraláskor a hepatitis A két leggyakoribb és legveszélyesebb, szájon át terjedő betegség a hepatitis A és a hastífusz. A mediterrán országok többségében (Spanyolország, Franciaország kivételével mindenhol) a hepatitis A jelenthet saját magunk és gyermekünk számára is fokozott veszélyt. Kórokozója a hastífuszéhoz hasonló módon leginkább mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőzött tengeri ételekkel, nem ivóvíz minőségű vízzel kerül be a szervezetbe.

 

Akár a tengerparti tusoló csapvize is felelős lehet a fertőzésért. A szennyezett ivóvíz és a mosdóvíz a fertőzés egyik legfőbb veszélyforrása, ezért mindenképpen érdemes palackozott vizet inni, és ezt használni fogmosáskor vagy akár a cumi tisztításához is. Sajnos az alapvető higiénés szabályok betartása sem garantálja azt, hogy biztosan nem fertőződünk meg, hiszen a jégkockák, a fagylalt és a nem kellően megfőzött kagylók is készülhetnek fertőzött alapanyagokból, ezeket pedig egyetlen utazónak sincs módja ellenőrizni. Ráadásul a higiénia betartása kisgyermekek esetében igen megkérdőjelezhető, hiszen mindent a szájukba tesznek és végignyalnak, így jobban ki vannak téve egy-egy vírusfertőzésnek, így a hepatitis A-nak is.

 

A tengerparton vásárolt gyümölcsökkel kapcsolatban is ugyanez a veszély állhat fenn. Ráadásul a gyermekeinket nem tudjuk folyamatosan kontroll alatt tartani, ellenőrizni, a kicsikkel pedig nagyon nehéz megértetni, hogy mit ne egyenek, igyanak.

A gyerekek megfertőződése a család szempontjából is veszélyes lehet. Kisgyermekeknél a hepatitis A fertőzés vagy tünetek nélkül, vagy viszonylag könnyen, súlyosabb tünetek nélkül lezajlik. Ugyanakkor a gyerek észrevétlenül megfertőzheti az egész családot, a felnőtteket, akiknél a fertőzés lefolyása sokkal súlyosabb lehet, így kórházba kerülhetnek, és hosszú hetekre meg kell szakítaniuk mindennapi életüket a betegség miatt.
 

A hastífusz még veszélyesebb szövődményekhez vezethet. A magas lázzal és fejfájással járó betegség súlyos esetben a vékonybél vérzését és átlyukadását is okozhatja.
 

Gyerekek esetében az orvosok ezért fokozottan ajánlják, hogy előzzük meg azokat a betegségeket, melyek ellen létezik védőoltás.

 

Védjük gyermekeinket a nap káros sugaraitól!

 

Napszúrás, UV-B sugárzás


Ne feledkezzünk meg arról se, hogy a kicsik bőrét fokozottan kell védeni a napsütéssel szemben. Kenjük be őket minél magasabb faktorszámú, vízálló naptejjel, és ne vigyük őket a tűző napra délelőtt kilenc és délután három között. Ha pedig hosszabb időt töltenek a vízben, érdemes rájuk egy vékony, fehér pólót adni.

 

Gyermekekre is veszélyt jelenthet a hepatitis B


Amikor gyermekeinket óvjuk a hepatitistől, azt gondoljuk, hogy a fertőző májgyulladás sokkal veszélyesebb formáját okozó hepatitis B vírus rájuk nem veszélyes, mivel csak szexuális úton terjed. A hepatitis B vírus azonban nemcsak szexuális úton, hanem vér és testváladékok által is terjed. A fertőzés közvetítője lehet véletlenszerű karcolás, baleset, sebészeti beavatkozás is. A gyerekeket utazás alatt is sokkal gyakrabban éri baleset, játék közben megsérülhetnek, és a sebek ellátása rosszabb egészségügyi higiénés viszonyok között növeli a megfertőződés lehetőségét! Ne felejtsünk el gumiszandált is vinni, ezzel megakadályozhatjuk az éles kövek, kagylók és a tengeri sünök okozta baleseteket.

 

Mi tegyünk az úti patikába?


Gyakran előfordul, hogy olyan helyet választunk úti célul, ahol nincs a közelben orvos vagy patika, és egy nem várt betegség, vagy véletlen sérülés esetén időbe telik, mire orvosi ellátást kapunk. A picik ráadásul érzékenyebben reagálnak a hosszú útra, a megszokottól eltérő ételekre, valamint játék közben könnyebben megsérthetik magukat. Ezért mindenképpen érdemes összeállítani egy olyan csomagot, amibe a legszükségesebb gyógyszereket összeválogatjuk, s ezek segítségével átvészeljük azt az időtartamot, amíg szakszerűen ellátják gyermekünket.


Az úti patikából nem maradhatnak ki a felszíni bőrsérülések kezelésére szolgáló szerek: fertőtlenítő oldat, gézlap, ragtapasz, és az ezekhez szükséges olló illetve csipesz. A láz, valamint a hasmenés és hányás során fellépő kiszáradás különösen veszélyes lehet, ezért tegyünk a csomagba lázmérőt és lázcsillapítót, hasmenés és hányás csillapítására szolgáló készítményeket valamint kiszáradás elleni, vízben feloldható sókeveréket. Érdemes allergia elleni kenőcsöt és gyógyszert is vinni, ezek különösen hasznosak lehetnek a tengerparton gyakran előforduló medúzacsípések esetén. Ne feledkezzünk meg megfelelő fényvédő krémekről sem, hiszen a kicsik bőrét fokozottan kell védeni a napsütéssel szemben.
 

 

Az úti patika csomagot mindig a kézipoggyászban vigyük, hogy kéznél legyen. Így akkor sem kell aggódnunk, ha véletlenül elkeveredik a csomagunk.

 

Hosszú távú védelem, kedvező áron


Szerencsére hepatitis és hastífusz ellen egyaránt létezik védőoltás. 1 évnél idősebb gyerekek esetében érdemes a hepatitis A és B típus ellen egyaránt védelmet biztosító, kombinált védőoltást választani, így kevesebb „szurira” lesz szükség. A hepatitis elleni oltóanyagok 25%-osan támogatottak. Egy adag hepatitis A vakcina térítési díja így 4140-4154 Ft, a közel 100%-os, hosszú távra szóló védelemhez pedig az oltás típusától függően kettő-négy adagra van szükség. A fiatalok 13 éves korukban már kötelezően kapnak hepatitis B elleni védőoltást, azonban aki kiskorában már megkapta a három oltásból álló sorozatot, és ezt oltási kiskönyvével is igazolni tudja, mentesül az iskolai oltás alól, hiszen már megszerezte az életreszóló védettséget. Ha 13 éves kora előtt szeretne védettséget szerezni gyermekének, akkor van lehetőség a kombinált hepatitis A és B elleni vakcina beadására 1 éves kortól, ennek 1 adagja 3625 Ft.

A hastífusz elleni vakcina kb. 3600-3800 forintba kerül, de csak egy adagra van szükség a védettség megszerzéséhez, amely két héten belül kialakul, és 3 évig tart. Mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy két évnél fiatalabb gyerekkel ne utazzunk olyan országba, ahol számítani lehet hastífusz előfordulására, hiszen teljesen védtelen lesz a betegséggel szemben. Ugyanis míg a hepatitis elleni oltás már egy éves kortól felvehető, a hastífusz ellen vakcina beadása csak két éves kortól ajánlott.

Nem érdemes tehát kockáztatni, hisz a megfelelő védekezéssel elkerülhetőek a kellemetlen betegségek, s így garantálhatjuk, hogy felhőtlen, csodálatos közös élményekkel térjünk haza. A kisgyerekek lázasan nem olthatóak, ezért érdemes minél több időt hagyni a felkészülésre. Utazás előtt néhány hónappal (de legalább 6 héttel) ajánlott felkeresni a gyermekorvost, aki még időben elkezdheti az oltások beadását, és hasznos tanácsokat tud nyújtani az utazással kapcsolatban.

 

 

Utolsó frissítés dátuma: 2012. február

 


Kommentek

Minka23

Válasz erre

2009.07.13 11:28


Sziasztok!Aki a Balcsira készül, tudom ajánlani Alsóörs strandját. Mi általában is itt szoktunk nyaralni, de most nagyon aktuálisak az új szolgáltatásaik. Játszóházat állítottak fel, gyönyörűt.Az a különleges benne, hogy az oldalai nyitottak, de mégis fedett, így védi az alatta tartózkodókat a naptól.A kisfiamnak végre nem kellett könyörögni, hogy jöjjön ki a vízből, mert magától szaladt a játszóházba.

szmandi (Minka23 részére)

Válasz erre

2009.06.17 12:43


Egyetértek, arról nem is beszélve, hogy a hosszú autóút is fárasztó egy gyereknek.

Minka23

Válasz erre

2009.06.15 14:29


Üdv Mindenkinek!Azt gondolom, hogy gyerekkel jobb itthon nyaralni.Bármikor adódhat valami váratlan, akkor aztán rohanhat az ember orvost keresni.A kisgyerek nem fog emlékezni egy év múlva már, hogy hol volt, csak arra, hogy jól érezte magát.Én Alsóörsre megyek a gyerekkel, mindenkinek ajánlva.A strandon nagyon jó szórakozási lehetőség ígérkezik,és ha bármi van, akár haza is jöhetek aznap a gyerekkel.

Doktor

Válasz erre

2008.11.13 00:30


Nem kell félni, nem fog fájni.

titkos

Válasz erre

2008.10.16 14:42


nem tudom de megfofom kapni a hapatitis a,b oltást fáj????

Sajnáljuk, a weboldalon a kommentek nem használhatóak!

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Hepatitis betegség

Hepatitis betegség

A hepatitis májgyulladással, májsejtek károsodásával járó betegségek összefoglaló neve. Napjaink legkönnyebben elkapható fertőző betegségei közé tartozik, mely minden kontinensen előfordul. Többféle változata ismert, amelyeket betűjelekkel különítünk el egymástól.

Hepatitis betegség

Orvos válaszol

Orvos válaszol

Ha szeretnél felkészülni a nyaralásra egészségügyi szempontból is, de nem találtad meg a szükséges információkat, akkor egyedi kérdéseiddel keresd meg szakértőnket! A személyes kérdezési lehetőség mellett böngészhetsz a korábbi kérdések és az azokra adott válaszok között is.

Orvos válaszol

Országajánló

Egyiptom

A távoli országokra leggyakrabban használt jelző, hogy egzotikusak. Egyiptomra azonban sokkal inkább alkalmazható a titokzatos, ellentmondásos, izgalmas jelző. Az európai ember úgy véli, mindent tud már tanulmányaiból erről az országról, aztán sorozatos meglepetések érik a helyszínen. Mindenre felkészülhetünk, és amíg a turista részére szánt területen mozgunk azt kapjuk amire vártunk. Ha eltévelygünk, vagy a hogyanra, miértre keressük a válaszokat, egyre érthetetlenebb lesz a környezet a kultúra, a társadalmi szabályok megváltoznak, arab földön... Egyiptom

Oltóhely kereső

Itt megkeresheted a lakóhelyedhez legközelebbi oltóhelyet, amelyet érdemes az utazás előtt minimum hat héttel felkeresned. Ma már országszerte több helyszínen kérhető minden utazási védőoltás!