Hepatitis betegség

MIT KELL TUDNOD A HEPATITIS A ÉS B FERTőZÉSEKRőL?

 

Hepatitis fertőzésveszély A hepatitis a máj gyulladásával, és a májsejtek károsodásával járó betegségek összefoglaló neve. Napjaink legkönnyebben elkapható fertőző betegségei közé tartozik, és minden kontinensen előfordul. Többféle változata ismert, amelyeket betűjelekkel különítünk el egymástól.

 

 

A hepatitis A

 

A hepatitis A vírus az egyik legelterjedtebb vírusfertőzés a világon, 1,54 millió új hepatitis A (fertőző májgyulladás) eset fordul elő évente. A kórokozó szájon át, mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, a partmenti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőzött tengeri ételekkel, vagy nem ivóvíz minőségű vízzel kerül be a szervezetbe. Az alapvető higiénés rendszabályok betartásával ugyan csökkenthetjük a hepatitis A vírussal történő fertőződés esélyét, de az állandó odafigyelés nem nyújt teljes biztonságot, sőt akár el is ronthatja a nyaralást.

 

A hepatitis B

 

Szexuális úton, vér és testváladékok által terjed, de a fertőzés átvitelére alkalmas lehet (minimális mennyiségű vérzéssel járó) véletlenszerű karcolás, piercing alkalmazása, cseréje, tetoválás készíttetése, akupunktúrás kezelés, sebészeti, fogászati beavatkozás is, illetve közvetíthetik eszközök, tárgyak (borotva, fogkefe közös használata). A hepatitis B fertőzések 5 %-a krónikussá válik, ami májzsugorhoz, májrákhoz vezethet.
 

Magyarországon 1999 óta oltják a 14 éveseket hepatitis B ellen, 2010 óta már 13 éves kortól.

 

Gondolj időben a megelőzésre!

 

 

 

hepatitis védooltás…tévhit, hogy a zöldségek, gyümölcsök, illetve a különféle fagylaltok, jégkockával felszolgált koktélok nem terjesztik a hepatitis A vírust.
A hepatitis A vírus szennyezett csapvízzel mosott, vagy mosatlan gyümölcsök és zöldségek útján is terjed. A fagylalt és minden jégkockákkal felszolgált ital hepatitis A fertőzést közvetíthet. 

 

…tévhit, hogy a kagylók és tengeri ételek fogyasztása veszélytelen.

 

A Földközi-tenger kagylóinak közel 40%-a hepatitis A vírussal fertőzött (Forrás: Májgyulladás kagylóból? Népszava, 2005.06.15.), minden ötödik fogyasztásra szánt kagyló veszélyesen fertőző. A hepatitis A vírus igen ellenálló, 100˚C-on is csak 5 perc forralás után pusztul el!

 

…tévhit, hogy a hepatitis A fertőzést csak kalandtúrák és rossz higiénés körülmények között lehet elkapni.

 

A hepatitis A akár ötcsillagos szállodákban is elkapható. Odafigyeléssel és a higiénés rendszabályok betartásával ugyan csökkenthetjük a hepatitis A vírussal történő fertőződés veszélyét, azonban biztosan csak védőoltással előzhető meg. 


A hepatitis B vér és testváladékok (sperma, nyál) útján terjed. A fertőzés átvitelére alkalmas lehet karcolás, piercing berakatása, tetoválás készíttetése, pedikűr, manikűr, akupunktúrás kezelés, sebészeti, fogászati beavatkozás igénybe vétele. Kerülendő a borotva, fogkefe, körömvágó olló közös használata is. 
A tetoválás is veszélyes lehet…tévhit, hogy a hepatitis B csak szexuális úton terjed.

 

…tévhit, hogy mediterrán országokba történő utazáskor nem szükséges hepatitis védőoltások felvétele.

A mediterrán országok többsége (Horvátország, Görögország, Bulgária, Románia, Törökország, Tunézia, Jordánia, Marokkó, Egyiptom) hepatitis A és B vírussal erősen vagy közepesen fertőzött, ezért minden utazónak ajánlott a heaptitis A és B elleni  védőoltás felvétele, amely mind a hepatitis A, mind a hepatitis B vírusfertőzés ellen védelmet nyújt. 

 

…tévhit, hogy a hepatitis A és B vírusfertőzést gyorsan és könnyen át lehet vészelni.

 

A hepatitis A és B vírusok egyikre sem létezik olyan gyógyszer, amely a kórokozókat elpusztítja, így akár több hetes kórházi kezelés válhat szükségessé, és a fertőzött beteg hosszú ideig munkaképtelenné válhat. A hepatitis B fertőzés a dohányzás után a második leggyakoribb, rákos megbetegedéssel összefüggésbe hozható tényező.  Akut szövődménye a májszövet súlyos károsodása lehet, ami akár halálhoz vezethet. Ha a fertőzés krónikussá válik, májzsugorodás, illetve májrák lehet a következmény.

 

…tévhit, hogy a hepatitis elleni védőoltások nem nyújtanak biztos védelmet és mindössze rövid időre szólnak.

 

A védőoltások felvételével közel 100 %-os védelmet érhetünk el. Oltási sémától függően 3 vagy 4 db oltás hosszú távú védelmet nyújt. A hepatitis A és B elleni kombinált védőoltást felírhatja és beadhatja a háziorvos is. 

 

A fertőző májgyulladás minden kontinensen előfordul, ezért utazás előtt minden esetben tájékozódj!

 

A külföldre utazók több mint a fele utazik A és/vagy B vírussal közepesen vagy erősen fertőzött területekre. Mivel nagy az átfedettség a hepatitis A- és B-vel fertőzött területek között, ajánlott a kombinált hepatitis A és B elleni védőoltás felvétele. Ne kockáztass, válaszd a biztos megoldást! Kérj védőoltást  utazás előtt legalább egy hónappal.

 

Hepatitis A és B elterjedtségének földrajzi eloszlása a világon és a mediterrán országokban

 

 A hepatitis elterjedése földünkön

 

A hepatitis A-val és B-vel fertőzött területek nagy átfedettséget mutatnak. A legtöbb területen, ahol a hepatitis A előfordul, a B is megtalálható, ezért ajánlott a kombinált védőoltás felvétele.

 

A hepatitis a mediterrán országokban is elterjedt.

 

A hepatitis elterjedése Európában

 

Utolsó módosítás dátuma: 2012. február


Kommentek

Utazáselőtt.hu admin (fogyvéd részére)

Válasz erre

2010.10.26 12:01


Kedves fogyvéd! Az Ön által megnevezett vényköteles termék reklámozására az Országos Tisztiorvosi Hivatal által kiadott engedéllyel rendelkezik a gyártó cég. Üdvözlettel: Utazáselőtt.hu admin

fogyvéd

Válasz erre

2010.10.01 17:54


Úgy tudom vényköteles gyógyszer nem reklámozható (még a neve sem írható le) ezen az oldalon többször szerepel twin***, egy utazási katalógusban teljes oldalas tw. reklám stb. hogy van ez ?

Masszázs

Válasz erre

2009.06.18 15:11


Megkérdezném, hogy Hepatitisz-C-vel ellenjavallott-e a masszázs vagy sem? Elvégre májgyulladásról van szó és úgy tudom, hogy bármilyen gyulladásnál ellenjavallott a masszázs!!!Köszönöm BB.

Admin (Fekécs Marianna részére)

Válasz erre

2009.04.30 11:40


Kedves Marianna! Kérlek, kérdéseddel fordulj bizalommal szakértőnkhöz: http://utazaselott.hu/orvos-online-gyik.html

Fekécs Marianna

Válasz erre

2009.04.22 22:35


Nemrég voltam hepatitis B fertőzött, de nem sárgultam be. Kezelést nem kaptam, nem tudják, hogyan jutott be a szervezetembe a vírus, de állítólag magától elmúlt. Diétát kell esetleg tartanom vagy valami gyógyszer szedése ajánlatos lenne? Az orvosom szerint jól vagyok, de nem bízom benne. Kérem, legyenek segítségül válaszukkal! Köszönettel: egy húsz éves nő.

Admin (Ádám részére)

Válasz erre

2009.03.08 19:32


Kedves Ádám! Kérlek, kérdéseddel fordulj bizalommal szakértőnkhöz: http://utazaselott.hu/orvos-online-gyik.html

Ádám

Válasz erre

2009.03.04 22:42


Gumi nélkül feküdtem le egy lánnyal aki már elötte is sok fiúval volt (de nem prostituált).És meg akarom tudni, hogy biztos nem kaptam el semmi betegséget tőle. Ha elmegyek a háziorvosomhoz, akkor ő tud olyan vizsgálatokat csinálni helyben ami ezekre fényt derít? És ez a vizsgálat kb. mennyibe kerül?

admin (Eszter részére)

Válasz erre

2009.02.17 11:50


Kedves Eszter!Használja bizalommal az orvos válaszol rovatunkat, ahol szakértőnk kézséggel áll rendelkezésére.

Eszter

Válasz erre

2009.02.16 21:31


A családdal ősszel készülünk Egyiptomba, és arra lennék kíváncsi, hogy a család legkisebb tagjai (3, 4 és 11 évesek) is megkaphatják-e ezeket a védőoltásokat?A választ előre is köszönöm! :)

Utazáselőtt.hu admin (H. Ilona részére)

Válasz erre

2009.01.29 12:06


Kedves Ilona! Kérlek, hogy az oltásokkal, egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban fordulj közvetlenül szakértőnkhöz, ő fog tudni hiteles és pontos választ adni: http://www.utazaselott.hu/orvos-online-gyik.html Megértésedet köszönjük. Adminisztráció

H. Ilona

Válasz erre

2009.01.23 16:26


Azoknak akiket érdekel: A gyorsított változat úgy néz ki hogy az 1. 7. és 21. napon adnak be egy-egy vakcinát "TWINRIX felnőtteknek" (ez már állítólag 99%-os védettséget nyújt) 1 év múlva pedig egy emlékeztetőt is fel kell venni. Ez összesen 4 db-ot jelent fejenként ami TB támogatással 5.834. Ft darabonként.Kérdés: Mi 2009. januárjában kaptuk meg a 3. oltásunkat a gyorsított változatból és februárban utazunk.Rövidesen szeretnénk kisbabát csak nem tudom hogy meddig és milyen hatással vannak ezek az oltások az emberre. És ha a 4. oltás előtt teherbe esnék akkor mi a teendő?Ha valaki tudna nekem ezzel kapcsolatba valami infót, azt megköszönném. :)

FIONA

Válasz erre

2009.01.08 12:38


Aki tudja biztosan az írja meg!hogy a HEPATITIS B-re kell e valamilyen gyógyszeres kezelést felvenni?

Böbe

Válasz erre

2008.11.26 22:00


Hallottam az agykontrol dologról. A hepatitis fertőzést is eltüntethetem a szervezetemből ezzel?

Utazáselőtt.hu admin (Szabó Éva részére)

Válasz erre

2008.11.20 21:02


Kedves Éva!Elnézésedet, hogy véletlenül Zsuzsának szólítottunk meg :(

Utazáselőtt.hu admin (Szabó Éva részére)

Válasz erre

2008.11.20 21:00


Kedves Zsuzsa!kérlek, hogy az oltásokkal, egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban fordulj közvetlenül szakértőnkhöz, ő fog tudni hiteles és pontos választ adni: http://www.utazaselott.hu/orvos-online-gyik.htmlMegértésedet köszönjük. Adminisztráció

Utazáselőtt.hu admin (I.Zsuzsa részére)

Válasz erre

2008.11.20 20:50


Kedves Zsuzsa!Kérdésedet továbbítottuk az illetékesnek, hamarosan válaszolunk.Üdvözlettel:Adminisztráció

I.Zsuzsa

Válasz erre

2008.11.14 22:17


Az iskolában kaptunk a hepatitis A+B védöoltásról egy kis füzetet és egy kis papírt,melyben leírják, hogy most kedvezményesen lehet beoltatni iskolás gyerkőceinket. Kérdésem az lenne, hogy ez a kedvezmény csak iskolásokra vonatkozik? 7 éves lányom mellett van egy 5 éves is,neki is szeretném beadatni ezt a védőoltást. Teljesáron nem tudnám megvenni neki. Válaszukat előre is köszönöm.

Szabó Éva

Válasz erre

2008.10.20 19:17


A kérdésem az lenne,egészségügyben,szociálisotthonokban kötelező -e a hepatitisz elleni védőoltás.

Szabó Éva

Válasz erre

2008.10.20 19:16


A kérdésem az lenne,egészségügyben,szociálisotthonokban kötelező -e a hepatitisz elleni védőoltás.

Admin (sz.jános részére)

Válasz erre

2008.06.10 17:16


Kedves János! Kérlek, hogy ezt a kérdést tedd fel közvetlenül szakértőnknek, ő tud pontos és megbízható választ adni erre. Az orvos válaszol menüpontra kattintva teheted fel kérdésedet: www.utazaselott.hu/orvos-online-gyik.html Nagyon szépen köszönjük.

sz.jános

Válasz erre

2008.05.10 22:29


mik az oltás következményei,utóhatása?

Frisnyicz Izabella (Hepatitis oltás lenne jó nekem részére)

Válasz erre

2008.05.09 16:02


Felnőtt Hepatitis A 6500 ft,gyerek A-B 3560 ft,csak A 4040 ft.Gyereknek 0-1-6 hónapban kell beadatni.Mi most tettük,ezérttudom ilyen pontosan.14 éves kor felett már felnőttet kap.

Andy

Válasz erre

2008.02.22 14:45


Most tudtam meg, hogy megcsalt a férjem és azt is, hogy hepatitises a nő. Azt nem tudom melyik, de most nagyon félek. Az ő elmondása szerint nem volt szekszuális kapcsolat, de nem hiszem el. Három éve tart köztük. Félek és rettegek attol, hogy hibámon kivül megfertözödtem.Köszönöm, hogy leirhattam!

Oláh Bence (Sz. Tibor részére)

Válasz erre

2007.12.08 14:47


Hát ne csak arról beszéljünk, hogy az uatazás során hogyan kaphatok hepatitist, hanem arról is, hogy ez bizony Magyarországon is van. Nézzétek csak meg ezt a videót: http://www.youtube.com/watch?v=L1txHHbP7mQ

Sz. Tibor

Válasz erre

2007.11.24 14:50


Mi most kaptuk meg az első adagot. Ha az utazásig már csak egy hónapod van, akkor a gyorsított beadás kell, ez 3 oltás +1 emlékeztető 12 hónap múlva. Ha van még fél éved, akkor elég csak 3 oltás.1 adag Twinrix felnőtteknek oltóanyag (1 oltásra elég) 7779 Ft, TB támogatással "csak" 5834 Ft. Ezt szorozd meg minumum 3-al. :-))) (Ha van egészégpénztári tagságod, vedd arra, úgy kevéssbé "fájdalmas" :-)))Viszont érdekes, mert a gyógszer adatbázisban van Twinrix felnőtteknek TB támogatással és anélkül is. (Pedig 2007 júliusában megszüntették a TB támogatásást, ld: http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_HIREK/TBEBKOZLONY/6_0.PDF) Ki is volt akadva a doki erre aki nekem felírta, hogy a fenébe lehet hogy ugyanazon készítmény van TB támogatással és anélkül is. De a gyógyszertárban is külön kellett kérnem, hogy nekem a TB támogatott kell!!! :-))). Gyorsan fel is irattuk mindeketten összesen a maradék 5 adagot és gyorsan ki is váltottuk, mielőtt a gyógyszertárak is "szinkronizálják" az TB támogatásos listáikat :-)))) (Ja hűtöben kell tartani!!!!)Csak érdekesség: Az asszisztens aki beadta nekem, nem akarta elhinni hogy TB tám.-al vettem, mert a fia kb 7700 Ft-ért vette tám. nélkül. :-))))

Hepatitis oltás lenne jó nekem

Válasz erre

2007.09.04 20:03


Mennyibe kerül ez a hepatitis oltás? Hányszor kell ezt beadni? Meddig ad védettséget a vakcina?

Sajnáljuk, a weboldalon a kommentek nem használhatóak!

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Így étkezzünk kánikulában következmények nélkül – óvatosan a helyi konyhával!

 Egy-egy külföldi vakáció helyszínéül a legtöbben a mediterrán vagy trópusi területeket választják. Ezekben az országokban – időszaktól függően – extrém melegre is számítani kell. A forró napok egyrészről megviselik a szervezetünket - így nem mindegy, hogy milyen ételeket, italokat fogyasztunk -, másrészről előtérbe kerülnek azok a típusú megbetegedések is, amelyek a nem megfelelően tárolt és hűtött élelmiszerektől származhatnak. Egy hasmenés...

Tovább

Koronavírus Magyarország

Koronavírus

 Már van magyarországi fertőzött. A koronavírus egy új vírus, mely foglalkoztatja a világot 2020 év elején. Senkit ne tévesszenek meg az álhírek, kizárólag hivatalos forrásokból tájékozódjon. Cikkünkben megmutatjuk mely oldalakat érdemes rendszeresen felkeresni, hogy naprakészek legyünk.

Hihető információk a koronavírusról

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Egyiptom

A távoli országokra leggyakrabban használt jelző, hogy egzotikusak. Egyiptomra azonban sokkal inkább alkalmazható a titokzatos, ellentmondásos, izgalmas jelző. Az európai ember úgy véli, mindent tud már tanulmányaiból erről az országról, aztán sorozatos meglepetések érik a helyszínen. Mindenre felkészülhetünk, és amíg a turista részére szánt területen mozgunk azt kapjuk amire vártunk. Ha eltévelygünk, vagy a hogyanra, miértre keressük a válaszokat, egyre érthetetlenebb lesz a környezet a kultúra, a társadalmi szabályok megváltoznak, arab földön... Egyiptom