Utazási oltások

Hepatitis B elleni védőoltás

2012-02-29Fertőző májgyulladás, hepatitis B elleni védőoltás. Olvasd el, hogy milyen könnyen megelőzheted a betegséget védőoltással...

Hepatitis B-nek,  „B” típusú májgyulladásnak hívják azt a vírusfertőzést, amit fertőzött vérrel, szennyezett eszközökkel vagy szexuális úton lehet átvinni. Vérrel szennyezett eszköz lehet a tetováló tű, a közös borotva vagy manikűr felszerelés vagy a kábítószer használók közös tűje.  Ha a kismama fertőzött, a terhesség vagy a szülés alatt átadhatja gyermekének a vírust.

 

"B" típusú májgyulladás elleni védőoltás

Kinek lehet adni?

 

 • Születéstől kezdve minden életkorban 3 adag
 • 11-15 éves kor között 2 adag elegendő a felnőtt adagból - korhoz kötött kötelező védőoltás
 • Minden felnőttnek, aki a fertőzés veszélyének van kitéve:
  • Szexuális partnerüket gyakran váltók
  • Fertőzött területre utazók
  • Férfi homoszexuálisok
  • Intravénás kábítószerhasználók
  • Egészségügyi dolgozók
  • Vírushordozók családtagjai
  • Művese kezelésben részesülők
  • Haemophiliások
  • Krónikus májbetegségben szenvedők (máj- és cukorbetegek)
  • Fertőzött személyekkel kontaktusba kerülők

  

Mennyi időre szóló védettséget biztosít?
 

Egészséges oltottak esetében a teljes oltási sorozat felvétele után (3 adag oltóanyag) emlékeztető oltás nem szükséges, a védettség életre szól.

 

Mikor nem lehet beadni az oltást?

 • Korábbi hepatitis B oltáskor kialakuló allergiás reakció esetén
 • A tervezett oltás idején fennálló lázas betegség esetén


Megjegyzés: Van olyan oltóanyag, mely mindkét (A és B) hepatitis (májgyulladás) formától megvéd. Az oltásokat 0-1-6 hónap időbeosztással kell beadni. Azonban, ha utazás előtti idő rövidebb, a külföldi tartózkodás pedig több hónap, akkor 0-7-21 nap időbeosztással is felveheti az oltást. Ezt gyorsított oltási sorozatnak nevezik. Gyorsított oltási rendnél azonban, 12 hó múlva egy emlékeztető oltás szükséges.

 

Utolsó frissítés dátuma: 2022. március


Kommentek

Varga Kata

Válasz erre

2017.02.02 12:10


Üdvözlöm! Kérdésem, hogy hepatitis B oltás sorozat 1 részét megkaptam, mivel úgy volt, hogy egészségügyben fogok dolgozni. Most kiderült még sem. Be kell adni a sorozat másik két részét, vagy probléma lehet belőle? Köszönöm

Király Judit

Válasz erre

2011.01.13 22:40


Szeretnék szűrésre jelentkezni. Mi a teendőm?

Bud

Válasz erre

2010.03.10 14:49


Jó napot azt szeretném kérdezni, hogy most adják az iskolában ezeket az oltásokat, és egy barátomnak aznap lesz szülinapja mikor beadják azt hiszem a második adagot, és hogy lehet-e aznap alkoholt fogyasztani?

Utazaselott.hu admin (Jasmine27 részére)

Válasz erre

2010.02.21 16:48


Kedves Jasmine27! Javasoljuk, hogy tedd fel kérdésedet szakértőnknek, mivel ilyen kérdésekben ő tud Neked korrekt választ adni: http://utazaselott.hu/orvos-online-gyik.html Köszönjük!

Jasmine27

Válasz erre

2010.02.09 10:38


Sziasztok!Nekem olyan kérdésem lenne, hogy januárban kaptam az első hepatitis b elleni oltást februárban lesz esedékes a 2dik,júliusban a 3dik. Babát tervezünk és ez káros lehet a magzatra?Vagy várjunk még a tervezéssel?Válaszát előre is köszönöm!Tisztelettel,Jázmin

Utazáselőtt.hu admin (ria részére)

Válasz erre

2009.02.27 19:49


Kedves ria! Javasoljuk, hogy tedd fel kérdésedet szakértőnknek, mivel ilyen kérdésekben ő tud Neked korrekt választ adni: http://utazaselott.hu/orvos-online-gyik.html Köszönjük!

ria

Válasz erre

2009.02.26 18:15


En 4 evvel ezelott kaptam oltast de csak kettot kaptam meg, a harmadik az elmaradt, es most kiderult hogy hepatitis B pozitiv vagyok.Van koze az egesznek az oltashoz?

Nagyné Sárvári Henriett

Válasz erre

2008.12.08 13:51


Még 1 kérdés! A fiam 18 éves 14 évesen kapott hepatitis b oltást vele mi a teendőm? Köszönöm a válaszát!N. Sárvári Henriett

Aa

Válasz erre

2008.03.18 21:23


Mi van akkor,ha valakinek 2-szer adják be az oltássorozatot mondjuk 3 évvel később megint kap egyet.

Sajnáljuk, a weboldalon a kommentek nem használhatóak!

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Mit tegyünk, vagy ne tegyünk a bőröndbe? – gyakorlati tippek a helytakarékosság jegyében

 A nyaralás előtti pakolás sokaknak bosszúságot okoz, amit a légitársaságok poggyászra vonatkozó súlykorlátozásai sem tesznek könnyebbé. Sajnos el kell fogadnunk a tényt, hogy nyaralásunkra nem tudjuk a ruhásszekrényünk és cipős fiókunk egész tartalmát magunkkal vinni! Az alábbi praktikák segítségével viszont egyszerűen kiválogathatjuk azokat a darabokat, amikre valóban szükségünk lesz, és azokat is, amiket jobb, ha otthon hagyunk.    

Tovább

Így étkezzünk kánikulában következmények nélkül – óvatosan a helyi konyhával!

 Egy-egy külföldi vakáció helyszínéül a legtöbben a mediterrán vagy trópusi területeket választják. Ezekben az országokban – időszaktól függően – extrém melegre is számítani kell. A forró napok egyrészről megviselik a szervezetünket - így nem mindegy, hogy milyen ételeket, italokat fogyasztunk -, másrészről előtérbe kerülnek azok a típusú megbetegedések is, amelyek a nem megfelelően tárolt és hűtött élelmiszerektől származhatnak. Egy hasmenés...

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Görögország

Kék és fehér – ez a csodálatos Görögország
 
A Földközi-tenger hűsítő, kristálytiszta vize, fehér-kékben pompázó házak és a görög konyha utánozhatatlan ízei. Ezek az első dolgok, amik eszünkbe jutnak, ha az európai kultúra bölcsőjére, Görögországra gondolunk. A helyi emberek mindig őszinte mosollyal és túláradó vendégszeretettel fogadják a hozzájuk látogatókat. Minden sarkon valamilyen ókorból maradt, felbecsülhetetlen értékű műemlékbe botlunk, miközben a bouzuki hangja belengi az utcákat. A nyaralóknak főszezonban igen könnyű... Görögország