Portugália - Látnivalók

Ne hagyjuk ki a gyönyörű fővárost, Lisszabont, a XIX. századi arisztokraták fürdőhelyeként ismert Sintrat, a népviseletben pompázó, turistacsalogató fürdővárost Obidost, Fatimat, Batallat se. Érdemes még megnézni a boráról híres Portót, Portugália második legnagyobb városát, Bragat, a templomok városát és az egyetemváros Coimbrat, ami egészen a múlt századig az egyetlen egyetemváros volt Portugáliában. Ahogy egy mondás tartja:


„Coimbra ír, Braga imádkozik, Lisszabon énekel, és Portó dolgozik.„

Lisszabon

Egy név amelynek dallama a fülünkben cseng, amely szemünkben különös fénnyel ragyog – Lisszabon, a réges-régi város, 1255 óta Portugália fővárosa. A város szíve a Szent György vár volt valaha a hét domb egyikén. Körülötte a régi városnegyed, Alfama, szűk, zeg-zugos utcáival, meredek kaptatóival az 1147-ig tartó arab hódoltság időszakát idézi. Alfons Henrik, az ország első királya hódította vissza a várat a móroktól.

A Tejo folyó hatalmas öblében elterülő város nyugati része az Atlanti Óceán mentén természetes kiindulópontja volt a nagy földrajzi felfedezéseknek. Az ezt követő aranykort a ránk maradt műemlékek a Belém Torony, a Jeromos kolostor – mindkettő a világörökség része. A megújult, keleti városrész ultramodern épületegyüttese, amely az 1998-as világkiállításnak az EXPO-nak is otthont adott – már a XXI. Század előhírnöke.

S a kettő közötti Lisszabon: kovácsoltvas erkélyek, a házak homlokzatán, falain sorjázó csempeképek, gyönyörű kilátók, gazdag kincseket rejtő múzeumok.
A Szent György vára (Castelo Saó Jorge) valamikor királyi székhely volt. Ma már csak árnyéka régi önmagának. Ez Lisszabon építészeti szimbóluma. A főbejáratnál van Alfonzo Hendriques szobra, aki sikertelenül, de megpróbálta megvédeni Lisszabont és lakosait a keresztes vitézektől és a móroktól. A város látképe a toronyból lenyűgöző.

Érdemes tenni egy kört a halpiacon, de a városban is bármerre nyugodtan sétálhatunk, ne feledjük a közbiztonság mindenhol nagyon jó.
A híres Vízvezeték 1731–1780–ig látta el Lisszabont vízzel.
Cascarisban, Lisszabon kikötőjében is érdemes sétálgatni. Itt apró utcák és gyönyörű házak vannak. A tehetős emberek, nyugdíjas éveiket itt vásárol házaikban töltik. Ezért ezen a helyen egy kicsit borsosabbak az üzletek és éttermek árai.
A Hintómúzeum (Museo dos Coches) eredetileg a királyi család lovardája volt. Itt kerültek kiállításra, a több mint 70 királyi és arisztokrata család hintói. Akad köztük olyan hosszú, mint egy vasúti kocsi. Természetesen gazdagon díszítve bársonnyal, és más számos drága kelmével. A legrégebbi 1581–ben készült, a legújabbat pedig II. Erzsébet használta 1958–ban, látogatása alatt.

Igazi portugál jellegzetesség a fado, a lisszaboni zene. Az éneket általában a guitarra nevű, 12 húros, pengetős hangszer és egy akusztikus gitár kíséri. A „fado” szó jelentése: sors. A szó jól jellemzi a fado vágyódását és szomorúságát kifejező hangulatát. A lisszaboniak 150 éve játsszák keserű zenéjüket mellékutcai, kis vendéglőkben.

Porto

Portó az „észak fővárosa” és a régió kapuja, nevének jelentése kikötő. Portó környékén, a Douro folyó által határolt tájkörzetben terem a szőlő, amelyből a világhírű portói bort készítik.

A Douro folyó meredek partján emelkedő város, a folyón átívelő hidak látványa mással össze nem téveszthető. A folyóparti negyed, a „Ribeira” mögötti város méltóságteljesen vár arra, hogy felfedezzék.

Az UNESCO világörökség részének nyilvánított történelmi városmagban kezdődhet a séta. Megtekinthetjük a Clerigos templomot és tornyot, gyönyörködhetünk a Sao Bento pályaudvar káprázatos történelmi jeleneteket ábrázoló csempeképeiben, de ne hagyjuk ki a Tőzsdepalotát sem, melynek keleti stílusú arab terme páratlan élményt nyújt. Majd a régi villamossal elmehetünk a Douro folyó torkolatáig, ahol elénk tárul az Atlanti-óceán fenséges látványa. Ugyanakkor kihagyhatatlan élmény a borkóstolás a folyó túlsó partján. A Vila Nova de Gaia-ban található borpincék bármelyikében megízlelhetjük ezt a finom nedűt. Szánjunk egy napot arra is, hogy végighajózzunk a Douro folyón.

Madeira

Sziklák, bazalttömbök, merész völgyek, felhőbe szökő csúcsok, a zöld ezernyi színe, a kék óceán és a kék ég között, homokos partok és fövenyek, avokádó, papaya, szőlő és orchidea, a borok hazája, a gondtalan nyaralás szigete.

Az Atlanti-óceán virágoskertje. Madeira szigetén minden megtalálható, amire ember csak vágyódhat: szubtrópusi éghajlat, bőkezű természet, ezerféle virág, gyümölcs, a Ciprusról és Krétáról hozott szőlőkultúra, valamint a minden kényelmet biztosító szállodák.

A Casablancától 700 km-re, Lisszabontól 925 km-re található szigetet 1420-ban fedezte fel a portugál hajós, Joao Goncalves Zarco. Hamarosan minden kelet felé tartó karavella kikötött itt egy-két napra.

A város ötvözi a pihenőturizmust, a gazdag kulturális kínálattal, amelyből a vidám ünnepek sem hiányoznak: februárban karnevál, áprilisban virágkarnevál, szeptemberben borfesztivál, az év utolsó napján pedig tűzijáték az öbölben.

Az egész sziget a szépség dicsérete. A tenger fölött égbe nyúló meredek sziklafalak, sziklába vájt úszómedencék, magas hegycsúcsok, a „levadak”-hoz , ehhez a sajátos öntözési rendszerhez vezető keskeny utak látványában gyönyörködhetünk egy hosszú séta során.
Sétálgathatunk a festői Camara de Lobos-ban, ahol Churchill festegette akvarelljeit.

Azori-szigetek

Európa legnyugatibb határa. Kilenc varázslatos sziget az Atlanti-óceánban, a legenda szerint a titokzatos, elsüllyedt Atlantisz maradványai.

Képzeljünk el kilenc szigetet, ahol a természet mindmáig őrzi eredeti, érintetlen szépségét. Az éghajlat kellemesen mérsékelt, tavasszal az utakat kék és fehér hortenziák szegélyezik. Ideális hely azok számára, akik tökéletes kikapcsolódásra, a mindennapi stressztől való megszabadulásra vágynak.

Különleges táj, égigérő, ködbevesző hegycsúcsok közé zárt, áttetsző kék és zöldszínű tavakkal. A legenda szerint egy zöldszemű herceg és egy kékszemű hercegnő kiontott könnyei fakasztották ezeket a tavakat, akik azért zokogtak, mert nem házasodhattak össze.

Csak az Azori-szigeteken Sao Miguel, Santa Maria, Terceira, Graciosa, Sao Jorge, Pico, Faial, Flores és Corvo szigetén ehet olyan ételt, amely vaslábasban készül és a talajból feltörő melegvizű források gőzében fő meg. Régen ez a forró talaj helyettesítette a tűzhelyet. A háziasszonyok reggel a légmentesen lezárt vaslábast eltemették a földbe, és délben pedig kiásták – az étel magától megfőtt a tűzforró földben.

A portugál hajósok az elsők, akik ideérkeztek a XV. században. Ennek emlékét őrzi Terceira szigetén Angra de Heroismo városában a világörökség részét képező műemlék.

Ki tudja, milyen kincseket rejt a tenger mélye, a rendkívül gazdag növény- és állatvilágon kívül, hiszen itt haladt el az Óvilág és az Újvilág közötti kereskedelmi hajózási útvonal.


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Portugália

Ön valószínűleg már sok országban járt mint turista, számtalan gyönyörű tájat, különleges műemléket látott, s érdekes, új kulturális szokásokkal találkozott. De ismeri-e Portugáliát? Ha nem, meg fog lepődni, hogy ez a kis ország milyen változatos élményeket képes Önnek kínálni. Ebből nyújtunk most ízelítőt.

Portugália, Európa déli részén, a kontinens legnyugatibb csücskében terül el, szemben az Atlanti-óceánnal. Ragyogó napfény és barátságos emberek fogadják az idelátogatót.
 
Különböző eredetű népek: főniciaiak,... Portugália