Peru - Történelem

Chavín törzs

Peru első őslakosai nomád vadász-gyűjtögető törzsek voltak, melyek Peru tengerparti részeinek barlangjaiban éltek. A legrégebbi település, a Pikimachay barlang, a Krisztus előtti 12.000-bol származik. 4000 körül ezek a törzsek már gyapotot, babot és chillit termesztettek; később az olyan fejlettebb törzsek, mint a Chavín, hozták be a szövést, a mezőgazdaságot és a vallást az országba. 300 körül Krisztus előtt a Chavín törzs megmagyarázhatatlan módon eltűnt, de évszázadokon keresztül más olyan kultúrák váltak helyi jelentőségűvé, mint a Salinar, a Nazca, a Paracas Necropolis és a Wari (Huari). A 15. század elejére az Inka birodalom az ország nagy részét meghódította, és kiterjesztette hatalmát Kolumbiába és Chilébe is.

Peru felfedezése

1526-28 között a spanyol hódító, Francisco Pizarro, felfedezte Peru tengerparti térségeit, és elkábította az Inka birodalom gazdagsága. Spanyolországba visszatérvén pénzt szerzett és katonákat toborzott egy másik expedícióhoz. Visszatérvén bevonult a Cajamarca városba, Észak-Perúba, mielőtt elfogta, megsarcolta és kivégezte az inka uralkodót, Atahualpat, 1533-ban. Pizarro ezután létrehozta 1535-ben Lima fővárost, de nyolc évvel később meggyilkolták. Az utolsó inka vezér felkelése, Manco Inca, szégyenletes véget ért a lefejezésével 1572-ben.

Lima

A következő 200 év békésnek bizonyult, ahol Lima vált az Andokban elterülő legjelentősebb politikai, társadalmi és kereskedelmi központtá. Azonban a gyarmatosítók által kizsákmányolt indiánok elkeseredése 1780-ban felkeléssel ért véget az önálló inka uralkodó II. Tupac Amaru vezetésével. A felkelés rövid életű volt és a vezetők többségét elfogták és kivégezték. Peru továbbra is lojális maradt Spanyolországhoz 1824-ig, amikor az országot két kívülálló felszabadította: a venezuelai Simón Bolivár és az argentin José de San Martin. 1866-ban Peru rövid háborút vívott Spanyolországgal, de vereséget szenvedett Chilével a Csendes-óceáni Háborúban (1879-83), amely az északi Atacama Sivatagban a termékeny salétrom mezők elvesztését jelentette. Peru háborúba keveredett Equadórral az 1941-ben kitört határvitában. Az 1942-es Rio de Janeiro szerződés átengedte Perunak a Rio Maranon északi területét, de a döntést erőteljesen támadta Equádor.
A Kuba által inspirált Nemzeti Felszabadítási Hadsereg gerilla felkelése 1965-ben sikertelennek bizonyult, de a maoista Fénylő Ösvény (Sendero Luminoso) gerillák által előidézett országos felkeléssorozat politikai instabilitást eredményezett az 1980-as években. Egy másik gerilla csoport - a Tupac Amaru Forradalmi Mozgalom (MRTA) - is előtérbe került ezen időszak alatt. Azonban Alberto Fujimori 1990-as elnöki győzelmet aratott (hibásan El Chino névként ismert a japán szülei miatt) a perui író Mario Vargas Llosa ellenében. Az 1992-ben az MRTA és Sendero Luminoso vezetők sikeres elfogása azt a reményt keltik, hogy hosszú idejű lehet a béke. Sajnos jelenleg is az Equadorral régóta tartó határviták miatt külföldi megfigyelők ügyelik fel a problémás területet. A belső stabilitás fő fenyegetése a munkanélküliség és a szegénység maradt, Peru gyorsan növekvő gazdagsága ellenére. Fujimori elnök újból megválasztásra került 1995 áprilisában, jelentős mértékben felülmúlva a korábbi ENSZ fotitkárt Javier Perez de Cuellart.


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Peru

Peru maga a történelem. Kevés olyan ország van a Földön, amely olyan történelemmel büszkélkedhet, mint ez a dél-amerikai ország. Az ősi korok emlékei, látnivalói jó állapotban maradtak fenn, így az utazók megcsodálhatják az inka fővárost Cuzcot, Machu Picchu fenséges romjait vagy éppen a spanyol hódítók korának építészeti remekműveit. Ezek önmagukban is elegendőek lennének, ahhoz hogy turisták ezreit vonzzák az országba, de ez még kiegészül a varázslatos tájakkal, és az egyedülálló élővilággal is, a világ egyik legizgalmasabb... Peru