Peru - Hasznos

Éghajlat


Három élesen elkülönülő éghajlati terület alakult ki az országban. A Csendes-óceán partvidékén trópusi sivatagi éghajlat van, azaz annak hűvös változata. A legmelegebb hónap középhőmérséklete 22-26 °C, a leghűvösebb 15-20 °C. A csapadék jelentéktelen mennyisége ködszitálásokból származik. Gyakran van köd, kevés a napsütés.

Peru területének felét az Andok hegyei foglalják el. Itt változatos magashegyi éghajlatot találunk. A hőmérséklet átlagos csökkenése 0,5 °C 100 méterenként. Feltűnő a magasabban fekvő területek szélsőségesen nagy napi hőingadozása, ami az erős be-, illetve kisugárzás következménye. A csapadék évi járását a csapadékos nyár és a száraz tél jellemzi.

Az Amazonas medencéjében esőerdő éghajlat alakult ki, 25-26 °C-os évi középhőmérséklettel és igen csekély, 1-2 °C-os átlagos évi ingadozással. Az évi átlagos csapadékmennyiség 2000-3000 mm, eloszlása egyenletes.
Limában a leghidegebb hónap az augusztus (középhőmérséklet: 15 °C, maximum: 22 °C, minimum: 12 °C), a legmelegebb pedig a február (középhőmérséklet: 22 °C, maximum: 51 °C, minimum: 17 °C). A legcsapadékosabb az augusztus és a szeptember (havi 22 csapadékos nap), a legszárazabb az április (2 nap). A legderültebb a március, a legborultabb pedig az augusztus.

Nemzetközi repülőterek listája

AQP - Arequipa, Peru - Rodriguez Ballon
CIX - Chiclayo, Peru - Cornel Ruiz
CUZ - Cuzco, Peru - Tte Velazco Astete
ILQ - Ilo, Moquegua, Peru - Ilo Airport
IQT - Iquitos, Peru - Cf Secada
JUL - Juliaca, Peru - Juliaca
LIM - Lima, Peru - Intl Jorge Chavez
PCL - Pucallpa, Peru - Captain Rolden
TBP - Tumbes, Peru - Tumbes
TPP - Tarapoto, Peru - Tarapoto
TRU - Trujillo, Peru - Trujillo

Közlekedés

A városokban a tömegközlekedési eszközök igénybevételétől - életveszélyes műszaki állapotuk és a sofőrök felelőtlen vezetési stílusa miatt - ajánlottabb tartózkodni. Legjavasoltabb a szállodai taxik igénybevétele. Az egyéb taxi igen olcsó, kerületen belül pár solért fuvaroznak, azonban célszerű indulás előtt tisztában lennünk az útvonallal (annak jellemzőit előre felderíteni és megjegyezni), azt közölni a taxissal, és ha arról letérne, saját biztonságunk érdekében mielőbb kiszállni. Lehetőleg kerülendõ az éjszakai taxizás. A távolsági buszoknál javasolt a nagyobb cégek ajánlatai közül válogatni, azonban itt is óvjuk értékeinket a zsebtolvajoktól és a csalóktól (bevált módszer pl. az utastárs kábító hatású étellel-itallal való “kedves” kínálása). Figyelem: a fegyveres útonállás közismert jelenség, éjszaka fokozottabban lehet vele számolni, főleg elhagyatottabb vidéki részeken. Országszerte bármikor elszórtan előfordulhatnak tüntetések, úttorlaszok, ezért az indulás előtt helyben érdemes érdeklődni az adott útvonal járhatóságáról. Minden szempontból a legbiztonságosabb a repülő, noha a menetrendi pontosság nem túl gyakori. A perui hatóságok az utóbbi időben fokozottan ügyelnek arra, hogy a turisták minél nagyobb biztonságban érezhessék magukat Peruban, azonban az ide utazóknak továbbra is a legnagyobb elővigyázatosságot kell tanúsítaniuk, különösen ha nem csoportosan járják az országot.

Mikor utazzunk

A turisztikai főszezon június és augusztus között van, ilyenkor a legkellemesebb az éghajlat. Sajnos a legtöbb nagy ünnepet az esős évszakban tartják, így ha ezekre vagyunk kíváncsiak, sajnos fel kell készülnünk az esőre. A tengerpartot december és március között érdemes felkeresni.

Be- és kiutazás

Magyarországról Lima csak többszöri átszállással, repülőgéppel érhető el.

Közlekedés az országon belül

A nagy távolságok miatt a legkényelmesebb a belföldi légi járatokat igénybe venni. Ha ennél olcsóbban szeretnénk közlekedni, válasszuk a távolsági buszokat, melyek olcsók, sűrűn járnak és viszonylag kényelmesek. Buszon utazva mindig legyen nálunk az útlevelünk, mivel a rendőrség gyakran tart igazoltatást. A vonatok a tengerpartot kötik össze a fennsíkokkal kelet-nyugati és észak-déli irányban. A vonaton lehetoleg ne aludjunk el, mivel lehet, hogy teljesen kifosztva ébredünk fel. A városi közlekedést buszok segítik, de ezek nagyon zsúfoltak. A taxi kényelmesebb, nincs kötött ár, az ár a sofőr és a mi alkunktól függ.

Sportolási lehetőségek

Május és szeptember között, a száraz évszakban, az Andok várja a túrázás és a hegymászás szerelmeseit. A legnépszerűbb útvonal a Cuzcotól nem messze húzódó ún. inka út, amely 33 kilométer hosszú, három napos, meglehetősen kemény túra. Felszereléseket és túravezetőket méltányos áron bérelhetünk. A még keményebb terepre vágyók az ország legmagasabb hegyén, a Limától északra fekvő Huascara hegyen hódolhatnak szenvedélyüknek.

A dzsungeltúrák Iquitos városból indulnak. Itt szerezhetjük be a túrához elengedhetetlenül szükséges felszereléseket is.

Cuzcotól nem messze a Rio Urubambán a rafting szerelmesei találnak remek evező helyeket. A tengerparton különböző vizisportokat űzhetünk januártól márciusig.

Előforduló betegségek

Malária, bélfertőzések (bakteriális-, protozoon- és féregfertőzések), leishmaniasis, veszettség, egyéb vírusfertőzések (sárgaláz, Dengue-láz, hepatitis A és B, AIDS), egyéb betegségek (pl. magaslati betegség), mérges kígyók marása.

Vízum

Magyar állampolgár turizmus céljából 2003. október 9-től vízum nélkül, megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhat be Peruba. Turistaként beutazó állampolgárok úti okmányának a beutazás napján érvényesnek kell lennie, és 90 napos tartózkodásra van lehetőség.

A Magyar Külügyminisztérium tanácsai az ide utazóknak

A külföldi turisták biztonsága szempontjából a helyzet jelenleg Peruban hasonló más latin-amerikai országokéhoz (Mexikó, Brazília). Főleg este nem ajánlott a biztonságos városrészektől és a fő turista útvonalaktól eltávolodni. Az öltözködés legyen egyszerű, a drágább ékszereket, repülőjegyet, dokumentumokat hagyják a szállodában. Pénzt akármelyik bankban be lehet váltani, nincs feketepiac. A Cuzco-ba és Machu Picchu-ba látogatók ottlétük alatt fogyasszanak könnyebb ételeket és ne végezzenek túlzottan aktív testmozgást, mert a magasság néha megárt. A bennszülöttek sokszor ajánlják a coca teát (mate de coca), hogy az ember szervezete rendbe jöjjön. Ez a tea a neve ellenére nem veszélyes és használ.

A perui hatóságok nagyon szigorúan veszik a kokaincsempészést, ezért semmiképpen se fogadjanak el szállításra csomagokat ismeretlenektől.

Az ételeket illetően ajánljuk, hogy lehetőleg ne fogyasszanak mosatlan zöldséget és semmi szín alatt ne igyanak csapvizet.


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Argentína

Argentína a Föld nyolcadik legnagyobb országa, végighúzódik szinte a fél dél-amerikai kontinensen. Chilével, Uruguay-jal, Paraguay-jal, Brazíliával és Bolíviával határos. Négy nagy területi egységre lehet osztani, nyugaton húzódik az Andok, északon óriási termékeny alföld, az ország középső részén a híres Pampák, délen pedig Patagónia sztyeppés illetve tundrás, jeges területei találhatóak. 22 nemzeti park védi az ország felbecsülhetetlen természeti értékeit és élővilágának olyan egyedi fajtáit, mint a kajmánt, a pumát, a flamingót, vagy a... Argentína