Mexikó - Látnivalók, nevezetességek

Nevezetességek

 

Kevés olyan úti cél van a világon, mely olyan sokszínűséget tudna nyújtani a turistáknak és utazóknak egyaránt, mint Mexikó. Talán elcsépelt szófordulatnak tűnik, de erre az országra valóban igaz: itt mindenki megtalálja az érdeklődési körének megfelelő kikapcsolódási lehetőséget. Acapulco és Cancún végeláthatatlan homokfövenyei, a világ egyik legnagyobb városa, Mexikóváros és a maja valamint azték romterületek mind más jellegű szórakozást nyújtanak.

 

Ráadásul a gasztronómia szerelmesei is megtalálják a számításukat a magyar konyhához nagyon hasonlatos, mégis egzotikus helyi ételek élvezetében. A kitűnő ebédhez pedig minden jobb vendéglőben élő mariachi zenekar is dukál.

 

Mexikóban az a szerencsés helyzet, hogy megtekintésre érdemes romok két fő területen, Mexikóváros környékén és a Yucatán-félszigeten találhatóak. Sokan úgy is látogatják meg az országot, hogy néhány napot a fővárosban töltenek, ahonnan bejárják a környék nevezetességeit, majd átrepülnek a félsziget valamelyik üdülőparadicsomába – legtöbbször Cancúnra – és onnan fedezik fel a legjelentősebb maja és azték városokat.

 

Fontos megemlíteni, hogy Mexikóváros közbiztonsága a filmek vadnyugatát idézi és különösen igaz ez, ha egy fehér ember téved a rosszabb hírű negyedekbe. Éppen ezért Mexikóváros felfedezésének legjobb módja a csoportos, szervezett túra vagy a személyes guide felfogadása. Ilyen embert, aki komoly helyismerettel rendelkezik, és saját autójával körbeviszi az utazót a városon és környékén, könnyű találni, hiszen Mexikóváros Dél-Amerika egyik legjelentősebb magyar kolóniájával büszkélkedhet.
 

 Top 10 látnivaló

 


Mexikóváros

 

A lüktető metropolisz önmagában is rengeteg élményt kínál, ami nem is csoda, ha figyelembe vesszük a méretét. Ha magyar viszonyokhoz szeretnénk arányítani, akkor a város akkora, mintha Budapest Székesfehérvártól Hatvanig terjeszkedne. Éppen ezért csak a rendelkezésre álló időnk dönti el, hogy mit nézünk meg, mert a látnivalók soha sem fogynak el!

 

Ha csak egy vagy két napunk van, akkor mindenképpen nézzük meg a Függetlenség angyalát (Ángel de la Independencia), a város főterét, a Zocalót és rajta a lenyűgöző katedrálist valamint a Nemzeti Palotát és a Három Kultúra terét is. A Zocalón szinte biztosan találkozunk majd eredeti ünneplő öltözékben táncoló indiánokat, akik jó pénzért meg is tisztítanak bennünket a démonoktól.

 

Guadalupe

 

Mexikóváros közelében található a kereszténység legfontosabb zarándokhelye az amerikai földrészen, ahol három csodálatos templom is áll. A legkisebb vallási szempontból a legfontosabb, hiszen arra a helyre épült, ahol Szűz Mária megjelent egy indián fiúnak.

 

Guadelupéba még II. János Pál is ellátogatott, amit hatalmas szobra és a Mexikóban használt pápamobil is bizonyít, melyeket a mai napig meg lehet tekinteni a helyszínen. Sokat elmond a mexikóiak vallás iránti elkötelezettségéről, hogy a szentatya látogatását a kormány munkaszüneti nappá nyilvánította, mert tudható volt, hogy senki sem megy be dolgozni, amikor személyesen láthatja a Pápát. Erre az alkalomra Guadelupén egy hatalmas templomot építettek, ahol több tízezer hívő előtt celebrálhatott misét a szentatya, ám még így sem fért be minden zarándok.

 

Természetesen Guadelupe kifogyhatatlan ajándéktárgyakból is. Itt szinte minden kegytárgy megvásárolható a rózsafüzértől a másfél méteres Szűz Mária szoborig. Eleinte biztosan meglepő lesz, de a szűzanyát itt bronzbőrűnek ábrázolják és a szent tárgyak is a dél-amerikaiakra jellemzően túldíszítettek. Előfordul, hogy egyes pólókon Szűz Máriát egy rózsaszín Cadillac-ben látjuk!

 

Taxco

 

Ha kíváncsiak vagyunk, milyen lehetett egy igazi gyarmatkori város és szeretjük az ezüst ékszereket, akkor mindenképpen menjünk el ebbe a csodálatos kisvárosba, mely autóval könnyen megközelíthető a fővárosból. Taxco-t közel kétezer méteres hegyek ölelik körbe és maga a városka is egy magas csúcson található. 1522-es alapítása óta szinte változatlanul maradt fenn ez a település, mely népszerűségét a környék ezüstbányáinak köszönheti. Egy időben ez a környék jelentős részét adta a világ ezüst termelésének. Természetesen a városban ma is egymást érik a boltok, ahol a helyi kézművesek árusítják szebbnél szebb ékszereiket.

 

Taxco főtere a város legmagasabb pontján található, de a csodálatos katedrális miatt érdemes felsétálni idáig. A kényelmesebbek igénybe vehetik a helyi kisbuszokat is, melyek önmagukban is látványosságnak minősülnek. Ezek olyan típusok, amiket Európában vagy negyven éve nem gyártanak, de Mexikóban a mai napig tökéletes az alkatrészellátásuk, így szinte újnak tűnnek. Taxco egyik terén található az a bár, ahol állítólag a Margarita nevű koktélt feltalálták.

 

Cuernavaca

 

Klímája következtében az örök tavasz városának is nevezik ezt a települést, mely az egyik legrégebbi Mexikóban. Már időszámításunk előtt 1200-ban is éltek itt emberek. Bár Cuernavaca önmagában nem kínál túl sok látnivalót mégis érdemes itt megpihenni, ha Taxco-ból tartunk vissza a fővárosba. Mindenképpen érdemes megnézni a Palacio Cortest, melyet a spanyolok az általuk lerombolt azték piramisok helyére építettek. Szintén impozáns látvány a Catedral de la Asuncion.

 

Teotihuacan

 

Már csak a puszta méretei miatt is az egyik legimpozánsabb látnivaló ez az ősi város, melynek neve annyit tesz: „A hely, ahol az emberek istenekké válnak”. A város múltja máig nem tisztázott, de annyi bizonyos, hogy az aztékok már készen kapták ezt a csodát. A területet két piramis – a Nap- és a Hold piramisa – uralja. Az ősi város alapterülete 20 négyzetkilométer volt és a Hold piramisától induló Halottak útjának feltárt szakasza is több kilométer hosszú. Bár Teotihuacan épületei nem díszesek, ám éppen komor fekete színük és a közöttük visszaverődő hangok félelmetes hatást keltenek. A Nap piramisának lábánál állva pedig valóban úgy érezhetjük – akár csak az aztékok – hogy ezt az épületet nem emberek hozták létre. A kutatók mérésekkel megállapították, hogy a Nap piramisának alapterülete megegyezik az egyiptomi nagy piramiséval és ennek az építménynek a tetejéről látható be leginkább a város teljes területe.

 

Puebla

 

Mexikó negyedik legnagyobb városa kétórányi autóútra fekszik a fővárostól. Puebla egy kis ékszerdoboz, mely szinte szabadtéri múzeumnak tűnik. Ez a mexikói cserépgyártás fellegvára, így szinte minden fontosabb épület és udvar Talavera cserepekkel van díszítve. Puebla-ban egész utcák állnak műemlékvédelem alatt, így a házak eredeti pompájukban tekinthetőek meg.

 

Chichén Itzá

 

A Mexikóban készült fényképek fő témája – Teotihuacan mellett – egyértelműen ez a Yucatán-félszigeten található csodálatos romváros. A legtöbb képen a – tévesen – Chicén Itzáként azonosított El Castillo (Kukulkán Piramisa) látható. Az elnevezés azért helytelen, mert Chicén Itzá a régi város – ma romterület – teljes neve, melynek csak egyik – de kétségkívül legimpozánsabb – látnivalója a kastély (El Castillo). Ez a terület teljesen más, mint Teotihuacan, hiszen míg az előbbi egy kopár fennsíkon fekszik, addig a világ hét új csodája közé választott maja főváros a dzsungel közepén található. Mivel az épületek kiváló állapotban maradtak fenn, így a feltárásuk és gondozásuk is elsősorban az őserdő vegetációjának visszaszorítására korlátozódik.

 

Itt igazán Indiana Jones-nak érezheti magát az utazó! Szintén fontos különbség a két romterület között, hogy Chichén Itzá épületei nem csak méretükkel tesznek ránk mély benyomást, hanem hihetetlen kidolgozottságukkal is. Ezeken az építményeken minden egyes kő csodálatos faragásokkal gazdagon díszített.

 

Mérida

 

A Yucatán-fésziget legjobb autópályája Cancún és Mérida között húzódik – miközben érinti Chichén Itzát – így ez a csodálatos város a nagy távolság ellenére könnyen megközelíthető az üdülőhelyről. Mérida nem a maja vagy azték romjairól híres. Ennek a lüktető városnak a legszebb épületei a konkvisztádorok idejéből, az 1500-as évek derekáról származnak. A csodálatos gyarmati stílus itt keveredik a helyi ízléssel és az épületek mindkettőből a legjobb dolgokat szívták magukba.

 

A város legszebb látnivalója a Plaza Grandé-n (főtér) található Palacio Municipal és a Catedral de San Ildefonso. Semmiképpen se hagyjuk ki a Museo Regional de Antropologia Pazar gyűjteményét, mely a környék romvárosaiból származó tárgyakat mutat be, közöttük az Uxmal-ban talált Jaguár trónt is.  

 

Uxmal

 

Mexikó és különösen a Yucatán régészeti csodái között nehéz sorrendet felállítani, de kétségtelen, hogy Uxmal is előkelő helyen végezne egy ilyen toplistán. Az itteni épületek díszítettségükben és arányaikban hoznak igazán szépet. A terület két legkiemelkedőbb látnivalója az Apácazárda és a Jós Piramisa. Ez utóbbi emlékeztet a Chicén Itzá-ban található El Castillo-ra, de alaprajza nem négyzetes, hanem ovális.

 

Szintén impozáns a titokzatos Galambdúc is, mely formája után kapta a nevét. A furcsa elnevezések – mint Közép- és Dél-Amerikában oly sok helyen – abból adódnak, hogy a hódító spanyoloknak legtöbbször fogalmuk sem volt az egyes épületek eredeti rendeltetéséről, így formájuk alapján adtak nekik fantázianevet.

 

Tulum

 

A maja és azték romok szürke köveihez csodálatos hátteret ad a meghökkentően kék szubtrópusi ég. Vajon lehet ennél szebb a látvány? Nos, igen lehet. Tulum romterületének háttere a végtelen kék Karib-tenger. A város neve erődítményt jelent, de ezt valószínűleg a spanyoloktól kapta. Eredeti elnevezése valószínűleg Zama (napfelkelte) volt, utalva keleti tájolására. Tulum területén is találunk egy El Castillo-t, mely a tenger felett, egy sziklaorom csúcsán magasodik. Ezt épület minden korszak hajósai tájékozódási pontként használták. A spanyolok úgy találták, hogy Tulum mérete vetekedett a gyarmatosítás-korabeli Sevilla-éval.

 

A legszebb partok

 

Cancún (az üdülők által látogatott félszigeti rész vagy hotelzóna) egy egybefüggő 23 kilométeres strand, a legfinomabb fehér homokkal borítva. A félsziget északi része azonban lényegesen csendesebb így a nyugalomra vágyóknak a Playa Linda, a Playa Langosta, a Playa Tortugas vagy Playa Chacmool ajánlható.

 

Szintén csodálatosak a strandok Playa del Carmen környékén, de említést érdemel Akumal, Xel-há és a Tulum Playa is.

 

A másik nagy üdülőváros, Acapulco öble a Csendes-óceánra néz, így itt a partokon nem látunk fehér homokot, ám a látvány nem kevésbé lenyűgöző! A föveny itt 7 kilométer hosszú.

 

A Playa Honda, a Playa Larga és a Playa Manzillo inkább a 30-as, 40-es években voltak felkapottak, míg a Playa Hornos és – Hornitos hétvégén igen zsúfolt.

 

Acapulco legfelkapottabb strandja ma a Playa Condesa, mely a fiatalok gyülekezőhelye.
 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Egzotikus utazás

Egzotikus utazás

Az egzotikus utazási szezonban gyönyörű homokos partok, forró, napsütéses idő, különleges kultúrák és érdekes tájak várják az utazókat. Ugyanakkor a legszebb, legkedveltebb trópusi úti célpontok a fejlődő világ országaiban helyezkednek el, ahol az európai normáktól eltérő higiénés viszonyokkal találkozhatunk.

Egzotikus utazás

Időjárás - Mexikó


szerda

Felhős

-

csütörtök

Felhős

-

péntek

Felhős

-

szombat

Felhős

-


Egészségügyi információk országok szerint


Orvos válaszol

Orvos válaszol

Ha szeretnél felkészülni a nyaralásra egészségügyi szempontból is, de nem találtad meg a szükséges információkat, akkor egyedi kérdéseiddel keresd meg szakértőnket! A személyes kérdezési lehetőség mellett böngészhetsz a korábbi kérdések és az azokra adott válaszok között is.

Orvos válaszol