Utazási oltások

Hastífusz elleni védőoltás

2022-03-14A hastífusz megelőzésére injekciós és tablettás formában áll rendelkezésre megfelelő vakcina. Már egy védőoltás beadásával 3-5 évre szóló védettség érhető el.

Typhus abdominalis
 

A hastífusz megelőzésére injekciós és tablettás formában áll rendelkezésre megfelelő vakcina. Az oltóanyag nem nyújt 100%-os védelmet.

 

Kinek lehet adni?

 • Olyan utazóknak, akik járványos területekre utaznak
 • Baktérium hordozók környezetében élőknek
 • Olyan laboratóriumi dolgozóknak, akik a baktériummal érintkezhetnek
 • Megbetegedett személyek környezetében élőknek

 

Milyen készítmények adhatók és hogyan?

 • Úgynevezett inaktivált baktériumot tartalmazó vakcina (injekciós forma):
  • 2 év alatt nem adható
  • Egy dózis elegendő védelmet nyújt, melyet 2 héttel az utazás előtt be kell adni
  • 3-5 évente emlékeztető oltás javasolt
 • Élő baktériumot tartalmazó szájon át adott vakcina:
  • 6 év alatt nem adható
  • 4 dózisban 2 napos szünetekkel adandó és az utolsó adagot az utazás előtt legalább 1 héttel kell bevenni
  • Emlékeztető vakcináció javasolt 5 évenként

 

Mennyi időre ad védettséget?
 

3-5 évre szóló védettség érhető el, majd újraoltás javasolt.


Mikor nem javasolt a védőoltás?

 • Ha valakinek súlyos allergiás reakciója volt korábbi tífusz oltás során valamilyen egyéb súlyos akut betegsége van
 • Tablettás védőoltás nem adható olyanoknak, akiknek valamilyen, a szervezet védekező mechanizmusait károsító betegsége van (pl. AIDS), vagy az immunrendszert gátló gyógyszereket szed.
 • Tablettás vakcina nem adható bizonyos antibiotikumokkal együtt, mert az antibiotikum elpusztítja a tablettában levő kórokozókat és a vakcina hatástalan lesz
 • Terheseknek csak jelentős fertőzésveszély fennállásakor adható.

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Kiderítették mi okozza jetlag jelenséget

 Az Oxfordi Egyetem kutatói úgy vélik, kiderítették, miért is tart olyan sokáig, míg egy hosszabb utazást követően szervezetünk alkalmazkodik az új időzónához. Azt állítják, megtalálták azokat a „molekuláris fékeket”, amelyek az ún. „jetlag”-et okozzák.  

Tovább

Utazásra nem javasolt országok – Mit kockáztatunk az utazással?

 Néhány hete a Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt országok és térségek közé sorolta Egyiptomot. Ezzel a biztonsági kategóriával számos desztináció esetén számolnunk kell. (A teljes lista itt található.) Nagyon fontos, hogy azok az utazók, akik a felsorolt országok valamelyikébe tervezik pihenésüket, tisztában legyenek a rájuk vonatkozó útlemondási és biztosítási tudnivalókkal.    

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Egyiptom

A távoli országokra leggyakrabban használt jelző, hogy egzotikusak. Egyiptomra azonban sokkal inkább alkalmazható a titokzatos, ellentmondásos, izgalmas jelző. Az európai ember úgy véli, mindent tud már tanulmányaiból erről az országról, aztán sorozatos meglepetések érik a helyszínen. Mindenre felkészülhetünk, és amíg a turista részére szánt területen mozgunk azt kapjuk amire vártunk. Ha eltévelygünk, vagy a hogyanra, miértre keressük a válaszokat, egyre érthetetlenebb lesz a környezet a kultúra, a társadalmi szabályok megváltoznak, arab földön... Egyiptom