Aktuális

Az utazás káros hatásai a fogakra (és a megoldásuk)

2022-06-06


Forrás: Partner cikk

Szerző: Partner cikk


Legyen szó akár üzleti ügyekről, akár nyaralásokról, az utazások során hajlamosak vagyunk elhanyagolni szájhigiéniánkat, ami különféle kellemetlen egészségügyi problémákat eredményezhet. Amennyiben ön is utazni készül, az alábbi rövid útmutatóból megtudhatja, hogy milyen fog- és szájápolási gondok merülhetnek fel egy út során, és hogy mit tehet ezek ellen!

Felborul a szájhigiéniai rutin

Otthon a legtöbb embernek van egy megszokott rutinja, aminek a rendszeres fogmosás és fogselymezés is fontos részét képezik. Egy-egy nagyobb utazás során azonban akár időzónákat is átléphetünk, ilyenkor pedig nehéz lehet pontosan megállapítani, hogy mikor mostunk utoljára fogat.

Fontos, hogy mindig tartsa magánál fogkeféjét, fogkrémét és némi fogselymet is, ha több napos útra indul valahová. Ezen kívül érdemes 10 óránként megszólaló emlékeztetőt is beállítani, vagy minden étkezés után 20-30 perccel fogat mosni. Ha mégis otthon felejtené az ehhez szükséges kellékeket, a legtöbb repülőtér üzleteiben beszerezheti őket, illetve érdeklődhet a szállodai recepciókon is.

 

Elsietett fogtisztítás

Ha egy hosszabb repülőút során kénytelen fogat mosni, akkor minden bizonnyal sietni próbál majd, hogy ne foglalja el a mosdót a többi utastól. Természetesen ilyenkor kevésbé alaposan tisztítja meg fogait.

Ne feledje, hogy az alapos fogmosáshoz két percre van szükség, és legalább naponta egyszer a fogselyem használatára is időt kell fordítani. A legegyszerűbb beállítani egy kétperces időzítőt a fogmosáshoz, és ne feledje el megköszönni a következő utas türelmét.

 

Étkezési szokások

Ha nyaralni készül, akkor minden bizonnyal kíváncsi lesz az úti cél helyi gasztronómiai különlegességeire is. Ez általában éttermekben töltött estéket, desszerteket és némi alkoholt jelent majd, amelyekkel az ember sok extra cukrot és savat visz be a szervezetébe. Sajnos ezek az összetevők mind hozzájárulhatnak a fogproblémák kialakulásához. Még az üzleti utak során is sokan kényszerülnek szobaszervizre és más, előre elkészített élelmiszerekre.

Nem muszáj mindenre nemet mondani, elvégre az ember azért megy nyaralni, hogy jól érezze magát. Azonban érdemes néha a lehetőségek szerint egészségesebb nassolnivalókat választani, mint például mandulát vagy friss gyümölcsöt. Ha pedig a cukros különlegességek mellett dönt, akkor evés után rögtön öblítse ki alaposan a száját némi vízzel. A cukros, savas italokat továbbá ajánlott szívószálon keresztül fogyasztani, hogy minél kevesebbet érintkezzenek a fogaival.

 

Kiszáradás

A kiszáradás meglepően gyakori probléma a hosszú repülőutak során, amihez a forgatott levegő és a minimális vízadagok mind hozzájárulhatnak. A víz és a nyál mind fontos szerepet töltenek be az élelmiszermaradékok kiöblítésében, éppen ezért a száraz száj különösen kedvez a káros baktériumok számára.

Tartson magánál egy akkora vizes palackot, amekkorát teletöltve felvihet magával a repülőre, és mindig töltse fel a felszállás előtt. A cukormentes rágógumikkal továbbá serkentheti a nyáltermelését. Ne fogyasszon továbbá alkoholt az utazás előtt, mert az is kiszárítja az ember szervezetét.

 

Fogászati vészhelyzetek

A fogfájás vagy a trauma hatására kilazuló, vagy kihulló fogak rendkívül kellemetlen helyzeteket idézhetnek elő bármilyen utazás során. A problémát tovább fokozza, ha ezek egy ismeretlen helyen történnek, ahol az ember nem kérheti megszokott fogorvosa segítségét, és nincs tisztában a helyi egészségügyi ellátás színvonalával és lehetőségeivel.

A legjobb megoldás a megelőzés. Járjon el rendszeresen fogorvosához, főleg a hosszabb utazások előtt, hogy ne érhessék kellemetlen meglepetések, miközben éppen külföldön dolgozik vagy nyaral. A PureDental szakértő fogorvosai pedig szeretettel várják Önt egy nyaralás előtti fogászati szűrővizsgálatra, ahol kiszűrhetik esetleges  fogászati problémáját. Kérjen időpontot még most, hogy időben elvégezzék a szükséges beavatkozásokat! Részletekért és időpontért kattintson az alábbi linkre: fogorvosi rendelő Budapest!

Ha pedig olyan tevékenységeket tervez, amik veszélyeztethetik a fogait, akkor szerezzen be egy fogvédőt ezekre az alkalmakra.

 


Kiemelt témák

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Egzotikus utazás

Egzotikus utazás

Az egzotikus utazási szezonban gyönyörű homokos partok, forró, napsütéses idő, különleges kultúrák és érdekes tájak várják az utazókat. Ugyanakkor a legszebb, legkedveltebb trópusi úti célpontok a fejlődő világ országaiban helyezkednek el, ahol az európai normáktól eltérő higiénés viszonyokkal találkozhatunk.

Egzotikus utazás

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Kuba

Az ország a Karib-tenger legnagyobb és legkevésbé elkereskedelmiesedett szigete. Miközben nem minden rózsás az állandó forradalom kertjében, a politikai elszigeteltség megakadályozta, hogy az ország a turisták tömegének essen áldozatául. A helyiek viszont barátságosak minden látogatóhoz.
 
Gyönyörű igazi fehér homokos karibi strandok, salsa, a világ legjobb szivarjai, történelem, vidám, barátságos és temperamentumos emberek. Kuba a legromantikusabb pillanatokat biztosítja az idelátogatók számára, legyen az egy pálma árnyékában az azúrkék... Kuba

Egészségügyi információk országok szerint