Kambodzsa - Hasznos információk

Éghajlat


A monszunklíma jellegzetességei egyértelműen kimutathatók ezen a területen: az év legnagyobb része forró és nedves, az esős évszak májustól októberig, a kellemesebb száraz évszak decembertől májusig tart. A levegő nedvességtartalma egész éven át magas, ami nyomasztóan fülledt időjárást eredményez.
Phom Penhben a leghidegebb hónap a december (középhőmérséklet: 25°C; maximum: 33°C; minimum: 18°C), a legmelegebb pedig az április (középhőmérséklet: 29°C; maximum: 37°C; minimum: 22°C). A legcsapadékosabb hónapok a szeptember és az október (a csapadékos napok száma 16), a legkevésbé csapadékos a január-február (havi 1 nap). A legderültebb hónap a január, a legborultabb pedig a szeptember.

 

Fontos tudnivalók

Nemzetközi repülőtér: Phnom Pénh.

Templomok és pagodák látogatásakor póló és rövidnadrág elfogadott öltözéknek számít, a legtöbb esetben a cipőket viszont a bejáratnál kell hagyni.

Ha viszont az Ezüst Pagodát szeretnénk meglátogatni, oda ajánlott egy kicsit elegánsabban öltözködni; férfiaknak hosszú nadrág, hölgyeknek pedig hosszú nadrág vagy szoknya az ajánlott viselet.

Fényképezési lehetőség van, de emberekről, különösen szerzetesekről ne készítsünk felvételeket, éppúgy, mint a repülőtérről, vasútállomásokról, illetve katonai létesítményekről.

 

Alapadatok

Országnév: Kambodzsa
Népesség: 12 212 306 fő
Kiterjedés: 181 040 km2
Főváros: Phnom Penh
Lakosság: khmer (90), kínai, vietnami
Hivatalos nyelv: khmer
Vallás: buddhista
Időeltolódás: +6 óra

Pénznem

Riel. 1 KHR = 100 sen. Az ismert, főbb külföldi valutákat, USD-t, thai bahtot szinte mindenütt elfogadják, váltani nem szükséges. Az utazási csekkek beváltása azonban nehézségekbe ütközik, gyakorlatilag csak Phnom Penhben lehetséges. Hitelkártyát nem fogadnak el. A külföldi fizetőeszközök bevitele nem korlátozott, de érkezéskor bevallási kötelezettség van. A helyi fizetőeszköz be- és kivitele tilos.

Vízum

Vízum szükséges, érkezéskor a repülőtéren beszerezhető (fényképet vinni javasolt). Az útlevélnek a hazautazástól számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Egészségügyi előírások

Utcai árusoknál nem tanácsos ételt, élelmiszert fogyasztani. A csapvíz nem iható, csak palackozott víz fogyasztása javasolt.

Közlekedés

Az úthálózat szűkös és egyre romló. A vasúti közlekedés külföldieknek nem ajánlott. Ezzel szemben az ország mintegy 1900 km hosszú hajózható víziúttal rendelkezik és Phnom Penh, mely 320 km-re van a Mekong deltától kisebb óceánjáró hajókkal is elérhető.


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Ausztria (Osztrák Köztársaság)

 
Ahol a nyugat kezdődik
 
 
Méltóságteljes alpesi táj, kávézók és sütemények világa. Tiszta és rendezett városok, ízléses házak, kedves emberek, színvonalas rendezvények. Ausztria gazdag ország, s ez nem is meglepő az után, hogy mily tekintélyes birodalom központja lehetett.
 
Ausztria a nyugat kapuja, így hívták régen ezt az országot és ez még ma is ugyanúgy igaz. Magyarországot ezer szál és közös emlék kapcsolja nyugati szomszédjához. Kultúránkban ma is sokat őrzünk a monarchia hagyományaiból. A rendszerváltás... Ausztria (Osztrák Köztársaság)