UTAZÁS ÉS INLUENZA


Az idei év tavaszán Mexikóban és az Amerikai Egyesült Államokban egy újfajta influenzavírus bukkant fel, amelyet az első híradásokban sertésinfluenzának, majd a szakmai szervezetek döntése alapján új H1N1 influenzának neveztek el. Az Egészségügyi Világszervezet a vírus terjedését követve nyár elején kihirdette a világjárványt, amely azt jelenti, hogy az új inlfuenza vírus minden földrészen megjelent. A H1N1 influenzavírus miatt már több, mint 250 ezer ember betegedett meg világszerte, és közel 2600-an vesztették életüket. Összeállításunkban az új influenza fertőzéssel kapcsolatos tudnivalókat foglaljuk össze, illetve azokat a jó tanácsokat, amelyeket érdemes megfontolni, ha utazunk.

Az új típusú influenza meghatározása

A H1N1 (eleinte a médiában főként „sertésinfluenzaként” említett) vírus egy új, emberi meg-betegedést okozó influenzavírus. Ezt az új kórokozót emberben először az Egyesült Államokban mutatták ki 2009. áprilisában. Később más országokból, többek között Mexikóból és Kanadából is jelentettek megbetegedéseket, mára a világ minden lakott földrészén jelen van a fertőzés. Ez a vírus emberről-emberre terjed cseppfertőzéssel ugyanúgy, ahogyan a szokványos, szezonális influenzát okozó vírusok. Ezt a fertőzést gyakran sertésinfluenzaként emlegetik, mert a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a kórokozó számos génje módfelett hasonló az észak-amerikai sertésekben szokványosan előforduló influenzavírusokéhoz. További vizsgálatokkal azonban megállapították, hogy ez az új vírus igencsak különbözik az észak-amerikai sertésállományban általában cirkuláló kórokozóktól. Az új mutáció ugyanis hordozza az európai és ázsiai sertésekben megtalálható influenzavírusok két génjét, de ezeken kívül madárinfluenza és emberi influenza géneket is. A szakemberek ezért négyszeres genetikai keveredést tartalmazó, idegen gént hordozó, rekombináns vírusnak nevezik.

 


Hogyan fertőz a H1N1 vírus?

 

A H1N1 vírus ugyanúgy fertőz, mint a szezonális influenza. A fertőzött egyének köhögése-tüsszentése vírusokat tartal- mazó nyálcseppeket juttat mások kezére és a tárgyak fel- színére, vagy szétszórják azokat a levegőben. Az ily módon szennyeződött levegőt mások belélegezhetik, kezet foghat- nak a fertőzöttel, vagy a fertőződött felületek érintésével teszik ki magukat a megbetegedés veszélyének. A fertőzés terjedésének megelőzése érdekében köhögéskor papírzsebkendővel vagy maszkkal kell eltakarni a szájat és az orrot, továbbá rendszeresen kezet kell mosni. Egyesek úgy fertőződhetnek meg, hogy megérintenek valamilyen influenzavírusokat hordozó tárgyat, majd ezután a szájukhoz vagy az orrukhoz nyúlnak.


Milyen tünetekkel jár az új influenza betegség?

 

Az új H1N1 influenza tünetei a szezonális influenzáéhoz hasonlóan többek között: láz, száraz köhögés, torokfájás, izom- és végtagfájdalom, fejfájás és kimerültség. A vírus által megfertőzött emberek jelentős hányada hasmenésről és hányásról is beszámolt. Ezenkívül – a szezonális influenzához hasonlóan – súlyos megbetegedések, sőt halálesetek is előfordultak a vírusfertőzés következményeként. Egyelőre még nem ismert, hogy az általános népességben mennyire bizonyul súlyosnak a vírusfertőzés hatása. A járványügy a megfertőződött egyének orvosi kórelőzményének tanulmányozásával igyekszik kideríteni, hogy vajon egyesek esetében fokozott-e a vírus okozta fertőződés, a súlyos megbetegedés, vagy a kórházi beutalás valószínűsége. A szezonális influenza esetében bizonyos egyéneket fokozottan fenyeget a súlyos, influenzás szövődmények kockázata. Ide tartoznak többek között a 65 évesnél idősebb emberek, az 5 évesnél fiatalabb gyermekek, a terhes nők, valamint az idült betegségekben szen-vedők életkortól függetlenül. Az eddigi tapasztalatok szerint a H1N1 vírus fokozottan terjed a gyermekek és a 20 évnél fiatalabbak körében, és veszélyeztettek a terhes kismamák is. Az eddigi halálesetek olyan betegek körében történtek, akik valamilyen krónikus betegségben szenvedtek, vagy kórosan elhízottak voltak, ezen kívül pedig csecsemők és terhes kismamák váltak áldozatává a pandémiának.


Mit jelent a pandémia?

 

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO már korábban elkészítette a világjárványokra vonatkozó intézkedési tervét. Eszerint egy világjárvány kitörését megelőző időszakot, magát a pandémiát és a világjárvány utáni időszakot felosztották különféle fázisokra. Ezek a szakaszok más-más intézkedési tervet kívánnak meg a nemzetközi szervezetektől, az egészségügyi hatóságoktól és az egyes államoktól. Az első fázis akkor áll fenn, amikor nincs olyan állatok között cirkuláló vírus, ami emberi megbetegedéseket okozhat. A második fázis idején már regisztrálnak olyan vírust, ami széles körben elterjedt az állatok között, és tudhatóan okozhat emberi megbetegedéseket is, így magában hordozza potenciálisan a pandémia lehetőségét. A harmadik fázisban szórványosan történnek emberi megbetegedések is állati vírusoktól, ugyanakkor a kórokozó még nem rendelkezik olyan tulajdonságokkal, ami alapján emberről emberre könnyen terjedne. Ez a fázis volt életben a H1N1 megjelenése előtt, hiszen akkor csak a H5N1 madárinfluenza vírus okozott megbetegedéseket elszórtan. Az első három fázis idején az egészségügyi szerveknek és a kormányoknak fel kell készülni egy esetleges világjárványra, amely főleg tervezési és készletezési feladatokkal jár. A negyedik fázis akkor lép életbe, amikor már bizonyíthatóan is terjed az adott állati vagy emberi-állati vírus emberről emberre, a fertőzések pedig egyes gócpontokban, de már több helyen jelentkeznek. Az ötödik fázisban kettő vagy annál több országban regisztrálnak megbetegedéseket egy WHO régión belül. A hatodik fázisban beszélhetünk valódi pandémiáról, amikor a vírus már járványosan terjed több földrészen, és rengeteg országban jelen van. Jelenleg a a WHO 6-os riasztási fokozata van érvényben világszerte. Ez az az időszak, amikor az állami antivirális készleteket mozgósítják a járvány megfékezése és a betegek kezelése érdekében, továbbá elkezdik kifejleszteni a védőoltást.


Hogyan lehet védekezni a H1N1 fertőzés ellen?

 

A H1N1 vírus ellen a leghatékonyabb védekezési mód a védőoltás. A vakcina fejlesztése, tesztelése jelenleg folyik világszerte, a WHO augusztus közepén tette közzé honlapján az új pandémiás oltóanyagra vonatkozó információt. Az országok és a gyógyszergyárak készültsége alapján szeptember végére, október elejére várható az, hogy az egyes államokban elindul a tömeges oltás. Jelenleg Magyarországon önkénteseken tesztelik a magyar H1N1 elleni védőoltás hatékonyságát. A vakcina mellett azonban számos más módon lehet védekezni a vírusos fertőzés ellen. Egyrészt az általános higiénés szabályok betartása rendkívül fontos, másrészt Magyarországon is elérhető az a WHO által hatékonynak tartott, két antivirális készítmény, ami nemcsak terápiás, de adott esetben prevenciós célra is használható. A két antivirális szer hatékonysága a rezisztencia tekintetében eltérő, így használatuk előtt érdemes szakorvos véleményét kikérni. Azon utazóknak ajánlott orvoshoz fordulni, akik H1N1 vírus által érintett országba készülnek, hogy adott esetben magukkal vihessék a megfelelő gyógyszereket az útra.


Általános tanácsok utazóknak

 

Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Hivatal honlapján tette közzé azokat a tudnivalókat, amelyeket érdemes megfontolni minden utazónak. Ezeket gyűjtöttük egy csoportba alább:

 • Ha rosszul érzi magát, azaz influenza-szerű betegség tüneteivel küszködik, akkor nem szabad utaznia. Ezek a tünetek többek között a láz, a köhögés, a torokfájás, a testszerte jelentkező izomfájdalom, a fejfájás, és kimerültség. A vírus által megfertőzött emberek jelentős hányada hasmenésről és hányásról is beszámolt.
 • Mivel az új H1N1 influenza járvány már világszerte terjed, és a vírus megjelent Magyarországon is, így előfordulhat, hogy az európai utazókat a H1N1 által nem érintett országokban célzottan szűrésnek vetik alá a reptereken. Megvizsgálhatják, hogy lázasak-e, ill. észlelhetők-e rajtuk az új H1N1 influenza más tünetei, mindez késleltetheti az utazásukat.
 • Kérjen tájékoztatást az útitervében szereplő országokban fenntartott követségektől, hogy be-utazáskor milyen szűrővizsgálati eljárásokat alkalmaznak!
 • Ha külföldre utazik, előfordulhat, hogy megkérik a következőkre:
 • - Letapogató eszközzel ellenőrzik a testhőmérsékletét. (Ez a berendezés repülőtéri fémérzékelőhöz, kamerához, vagy kézi eszközhöz hasonlíthat.)
  - Szájüregbe vagy hallójáratba helyezhető hőmérővel megmérik a testhőmérsékletét.
  - Kérdőívet kell kitöltenie egészségi állapotáról.
  - Az új H1N1 influenza tüneteiről szóló tájékoztatást kell átolvasnia.
  - Meg kell adnia címét, telefonszámát és egyéb elérhetőségi adatait.
  - Egy időre elkülöníthetik, ha az Önt szállító légi járat valamelyik utasán új H1N1 influenza tüneteit észlelik.

 • Értesítenie kell a meglátogatott célország egészségügyi hatóságait arról, ha netán megbetegedne.
 • Ha belázasodik, légúti panaszai támadnak, vagy a szűrővizsgálat alapján azt gyanítják, hogy Ön új H1N1 influenzában szenved, akkor megkérhetik a következőkre:
 • - Tartsa magát távol másoktól, amíg jobban nem lesz.
  - Vizsgáltassa meg magát orvossal.
  - Végeztessen influenza gyorstesztet (ennek során tamponnal mintát vesznek az orrváladékából).

 • Ha az új H1N1 influenza kimutatása céljából végzett vizsgálat pozitív, beleegyezését kérhetik ahhoz, hogy kórházba utalják, és orvosi kezelésben részesítsék.
 • Ezek a járvánnyal összefüggő késedelmek (pl. több napos vesztegzár) kihathatnak tervezett tevékenységeire és váratlan költségekkel járhatnak, a CDC ezért nyomatékosan ajánlja, hogy az utazók kössenek utasbiztosítást!

   


Általános tanácsok azoknak, akik influenzaszerű tüneteket észlelnek magukon

 

 • Kerülje az érintkezést másokkal és ne induljon útnak!
 • Köhögéskor, tüsszentéskor takarja el a száját, és az orrát papírzsebkendővel!
 • A tünetek kezdetétől számított 7 napig, de legalább is a tünetek megszűnését követően még 24 óráig (bármelyik is tart tovább) ne hagyja el az otthonát, vagy ha külföldön tartózkodik, akkor a szállodai szobáját – kivéve, ha orvosi ellátásra szorul.
 • Ha ki kell mozdulnia a szobájából, viseljen arcmaszkot, vagy köhögéskor, tüsszentéskor takarja el az orrát és a száját papírzsebkendővel!
 • Ne utazzon.
 • Legyen mindig tájékozott. Az új H1N1 influenzáról a www.antsz.hu honlapon és a www.pandemia.hu oldalon olvashat bővebben.
 • Ha mindenképpen utaznia kell, és várhatóan H1N1 fertőzött területre készül, akkor érdemes kezelőorvosától tanácsot kérni antivirális szer beszerzéséről prevenciós célra.


Az influenza A (H1N1) helyzete a világon

 

A WHO eddig sem ajánlotta, és a jövőben sem ajánlja a nemzetközi utasforgalom korlátozását. Mint általában, megfontolt viselkedésnek tekintik, ha a betegek elhalasztják a külföldre utazást, ill. ha a külföldi útról hazatérők orvoshoz fordulnak, ha tünetek jelentkeznek rajtuk. Ami az influenzavírussal történő fertőződés kockázatát illeti, az utazóknak tanácsos lehetőség szerint kerülni a zsúfolt, zárt helyeket, továbbá a szoros érintkezést heveny légúti fertőzésben szenvedőkkel. Betegekkel való közvetlen érintkezés, vagy a környezetükben tartózkodás után kézmosással csökkenthető a megbetegedés kockázata. A betegeket arra kell biztatni, hogy tartsák be a köhögéskor ésszerű óvintézkedéseket (tartsanak távolságot másoktól, köhögéskor, tüsszentéskor takarják el az orrukat és a szájukat egyszer használatos papír- vagy textil zsebkendővel, mossanak kezet). Ha antivirális szereket alkalmaznak az influenza A(H1N1) vírus okozta fertőzés kezelésére, a klinikusoknak a klinikai és epidemiológiai helyzet felmérése, valamint a kezelésből a betegek számára származó ártalmak és előnyök mérlegelése alapján kell döntéseket hozniuk.

 

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Ausztria (Osztrák Köztársaság)

 
Ahol a nyugat kezdődik
 
 
Méltóságteljes alpesi táj, kávézók és sütemények világa. Tiszta és rendezett városok, ízléses házak, kedves emberek, színvonalas rendezvények. Ausztria gazdag ország, s ez nem is meglepő az után, hogy mily tekintélyes birodalom központja lehetett.
 
Ausztria a nyugat kapuja, így hívták régen ezt az országot és ez még ma is ugyanúgy igaz. Magyarországot ezer szál és közös emlék kapcsolja nyugati szomszédjához. Kultúránkban ma is sokat őrzünk a monarchia hagyományaiból. A rendszerváltás... Ausztria (Osztrák Köztársaság)