Horvátország - Hasznos információk

Általános egészségügyi tudnivalók

 

Horvátország az Egészségügyi Világszervezet járványtérképe szerint hepatitis A vírussal közepesen fertőzött ország. Ez elsősorban abból adódik, hogy a Földközi-tenger kagylóinak 40%-a fertőzött. Másfél évtizeddel ezelőtt, a háború idején az országban komoly hepatitis A járványok tomboltak, mivel akkor rosszul működött a közműellátás, a vízellátás és a csatornarendszer is megsérült. Ma már sokkal biztonságosabb a helyzet, de a hepatitis A vírus nem tűnt el teljesen a régióból. A hepatitis A ellen két oltást kell felvenni, és ezzel több évtizedre szóló védettség szerezhető. 

Ahol rengeteg turista megfordul – így Horvátországban is –, ott jelen lehet a hepatitis B vírusa is. A hepatitis B vírust szexuális úton, testnedvekkel, sebészeti és fogászati beavatkozással, piercing, tetoválás és borotválkozás útján is elkaphatjuk. A májrákot is okozható betegség ellen szintén oltással védekezhetünk. A három vakcina több évtizedre szóló védelmet biztosít. Érdemes a hepatitis A és B elleni kombinált oltóanyagot választanunk, mert így kevesebb oltást kell felvennünk (összesen hármat), és mindkét betegség ellen védettek leszünk. 

Ezeken kívül érdemes a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás (Kullancs encephalitis) ellen is védőoltást kérni, hiszen Horvátországban hazánkhoz hasonlóan rendkívül gyakori a kullancs. A kullancs az aljnövényzetben bújik meg, és akár egy gondozott kertben, vagy az út mellett is előfordulhat. A kullancs terjesztette agyvelőgyulladás ellen három oltást kell felvenni a védelemhez, háromévente pedig érdemes emlékeztető oltást beadatni magunknak. Az utazás előtt pár héttel mindenképpen látogassunk el a legközelebbi oltóközpontba, vagy háziorvosunkhoz, és érdeklődjünk arról, hogy milyen egészségügyi tudnivalók érvényesek Horvátországra, illetve itt kérhetünk hepatitis A és B elleni kombinált védőoltást, valamint védekezzünk a kullancsencephalitis ellen is!

 

Horvát strandok – kiváló vízminőség

 

Horvátország strandjainak vízminősége túlnyomórészt első osztályú, a 885 strandolásra alkalmas partszakasz közül mindössze 15 szennyezett fürdőhelyet találtak - közölte honlapján a Horvát Környezetvédelmi Tárca.

A Horvát Környezetvédelmi Minisztérium minden évben folyamatosan vizsgálja a strandok vízminőségét, ami komoly munka, lévén, hogy Horvátország partjainak hossza megközelíti a 6000 km-t. A vízminőséget az utóbbi hónapban 885 helyen vizsgálták az ellenőrök. Egy-egy fürdőhelyen 15 naponként vettek vízmintát. A környezetvédelmi tárca internetes oldalán www.mzopu.hr/more pontos helyszínekre lebontva megtekinthetőek az egyes fürdőhelyek vízminőségét mutató jelzések, illetve a http://www.mzopu.hr/doc/Brosura_EN_2007.pdf linken elolvasható a vizsgálatokról készített tavalyi tanulmány is. A teljes adriai partszakaszon most megvizsgált fürdők közül 15 helyszínen tapasztaltak enyhébb szennyezést. Mindössze egyetlen helyen, Veli Losinjban - a Kvarner-öböl azonos nevű szigetén - a Hotel Punta egyik strandján kellett megtiltani a fürdést a június 26-án vett vízminta alapján. Ott ugyanis csőtörés miatt szennyezett lett a tenger. A strandok vízminősége mellett az utazókat leginkább a vízhőfok érdekli. A folyamatosan változó időjárás függvényében az aktuális vízhőmérsékletet a http://vrijeme.hr/more_n.html linken tekinthetjük meg.

 

Szállás

 

A szállásköltségek igények szerint területi függésben változóak, néhány dologban azonban közösek: mindenütt mindenért külön kell fizetni, azaz külön a kocsiért, lakókocsiért, sátorért, adót kell fizetni az üdülőhelyért, esetleges szolgáltatásokért. Jelentősebb helyeken ezeket egybeszámlázzák, néhol teljes és részletező számlát kapunk.

Étkezés


Étkezés önellátással: 6-10 EUR/nap
Félpanziós: 5-15 EUR/nap
Étteremben:
reggeli: 3-15 EUR/fő
Ebéd: 8-20 EUR/fő
Vacsora: 5-15 EUR/fő

 

Közlekedés

 

Helyi tömegközlekedés: 1-2 EUR
Taxi: 2-3 EUR/km
Távolsági busz: 0,5-2 EUR/km
Vonat: 0,5-1 EUR/10km

 

Már mindenhol autópálya

 

Köszönhetően a lázas munkának, mára Horvátország szinte valamennyi kedvelt üdülőkörzete elérhető autópályán. Azonban az átadott autópályák nem minden esetben jelentenek a mi sztrádáinkhoz hasonló utakat. Több esetben egy-egy szakasz csak úgynevezett félautópálya, vagyis csak az úttest egyik oldalát adják át, így 2x1 sávon folyik rajta a közlekedés. Sajnos van két olyan alagút is, ahol az átadás idejére nem sikerült az út teljes szélességében kialakítani a vájatot, így ezek előtt az autópálya szintén egy sávra szűkül. Ezeken a helyeken csúcsidőben 5-6, sőt nem ritkán 10 kilóméteres autósor is feltorlódik. A két nevezett alagút, a Mala Kapela és a Sveti Rok, egyaránt a Zágráb-Split autópályán található. A helyi hatóságok ugyan mindent megtesznek, hogy forgalomszervezéssel (az alagutak egyirányúsításával, kerülő utak kijelölésével) megoldják a helyzetet, ám a forgalom mértékét jól jellemzi, hogy szombati napokon a fizetőkapuknál is 4 kilométeres sor alakul ki. Szintén a forgalomszervezés részeként a horvát hatóságok már az országba lépéskor térképpel látják el a magyar turistákat, melyeken az autópálya hálózaton felül a főbb utak (kerülőutak) is jelölve vannak. Az alábbi linkre kattintva részletes praktikus információk szerezhetők be a horvátországi autós közlekedésről: http://www.utikalauz.hu/horvatorszag/horvatutak2005.html

A lenti táblázatban az autópályadíjak láthatók, a magyar határtól a fontosabb turista célpontokig, Kunában (a cikk írásakor egy Kuna kb 35 Ft). Az első kategória a személyautókra vonatkozik, míg a második kategória a kisbuszokra (az első tengelytől mérve, max. 130 cm szélvédő magasságig).

Horvátország - autópálya díjak

Szintén figyelemre érdemes, hogy június 15-től jelentősen nőtt a közúti bírságok összege Horvátországban. Emellett a magyarországinál sűrűbb és szigorúbb közúti ellenőrzésekkel kell számolni, főként az idegenforgalmi szezonban és hétvégenként. Az ellenőrzés során mérik az autók sebességét, vizsgálják a követési távolság betartását, a zöldkártya érvényességét, a gépkocsi tartozékainak meglétét, és az esetleges alkoholfogyasztást is.

A szabálysértés elkövetőjének útlevelét a rendőrség bevonja, és a szabálysértési eljárás befejezéséig, illetve maximum 72 óráig visszatartja. Lakott területen belül a megengedett, általában 50 kilométeres óránkénti sebesség be nem tartása esetén a pénzbírság összege ezertől 15 ezer kunáig (30 ezertől 510 ezer forintig) terjedhet, de az 50 kilométert meghaladó sebességtúllépés esetén 60 napos elzárással is büntethető az autóvezető.

 

Gyógyszer

 

Vény nélküli gyógyszerek: vitaminok: 0.5-3 EUR
Fájdalomcsillapítók: 1-5 EUR
Kötszerek: 0,5,2,5 EUR

Fájdalomcsillapító, nyugtató, altató és ehhez hasonló erősebb hatású gyógyszerek esetében mindenképpen orvosi igazolásra van szükség horvátországi behozatalkor.

 

Posta

 

Postai küldemények:
Levelezőlap Magyarországra: 0,3 EUR
Levél Magyarországra: 0,4 EUR
Távirat Magyarországra: 0,1 EUR/szó

 

Telefon

 

Vonalas távolsági beszélgetés Magyarországra: 1 EUR/perc
Mobil távolsági beszélgetés külföldre:
Vodafone: 1 EUR/perc
T-mobile: 0,6 EUR/perc
Pannon GSM: 1,2 EUR/perc
Mobil SMS külföldre:
Vodafone: 0,8 EUR
T-mobile: 0,7 EUR
Pannon GSM: 1 EUR

 

Közbiztonság

 

A turizmus többnyire szent dolog, külföldieket a bűnözők is ritkán szemelnek ki, így a közbiztonság megnyugtató, különösen a csendesebb üdülőhelyeken. A nagyobb városokban előfordul, hogy észrevétlenül kizsebelnek, üdülőközpontokban is legfeljebb a lopások okoznak kellemetlenségeket, agresszív bűncselekmény valószínűtlen.

 

Beutazási feltételek

 

A beutazó személyek rendelkezzenek útlevéllel, vagy új típusú személyi igazolvánnyal. Gépkocsihoz a szokásos okmányokon kívül zöldkártyát is kell váltani. A kisállatokhoz oltási igazolvány szükséges.

2005. március 1-jétől már elfogadják a régi típusú személyigazolványt is. Tehát magyar állampolgároknak régi és új tipusú személyigazolvánnyal is át lehet lépni a határt.

Megjegyzések:

  1. ideiglenes személyi nem használható
  2. magyarországi letelepedési engedéllyel vagy magyar igazolvánnyal rendelkezőknek útlevelet kell használni továbbra is
  3. ha Bosznián keresztül utazna valaki, az útlevél használata továbbra is fennáll függetlenül attól, hogy Horvátország a célpont. 

 

Közlekedés az országon belül:
Jól kiépített utak és tömegközlekedési hálózatok megközelíthetővé teszik az ország bármely pontját. A szigetek többségére kompjárat közlekedik, néhány szigetet híd köt össze a szárazfölddel. A hajók gyakran közlekednek, személyeket már néhány euróért elvisznek a közeli szigetekre. A gépkocsi drágább, 15-20 Eurót is elkérnek A belső légi közlekedés olcsónak tekinthető, már 25 Euróért Spiltből Dubrovnikba repülhetünk.

 

Magyarország helyi képviselete

Magyar Nagykövetség, Zágráb
Pantovcak 255-257
Nagyaövet: Mohai László
Tel.: 00-385-1 489 0900
honlap: http://www.hungemb.hr/mag/
A titkárság e-mailen: Dienes.Zne@hungambr.hr

Turisztikailag fontos lehet a következő cím: 10000 Zagreb Krlezin Gvozd 11/a
Tel.: 00-385-1 483 4990, ahol a tévelygő magyarokat is útbaigazítják.

 

Az ország magyar képviseletei


Horvát Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége
1065 Budapest Munkácsy M.u.15.
Tel.: +36-1 354 1315

 

A Magyar Külügyminisztérium tanácsai

Turisztikailag nem veszélyes.

 

Egyéb tanácsok

 

Feltétlen váltsunk be kunát, azzal mindenért és mindenütt fizethetünk. Ha ez nem sikerül Magyarországon, Horvátországban minden gond nélkül megtehető. Célszerű eurót is vinni, mert néhány helyen (pédául éttermekben, múzeumokban, autópályán) euróval fizetve néha jobban járunk a változó átváltási ráták következtében. Bank- és hitelkártyával történő fizetés a legtöbb helyen zökkenőmentes csakúgy, mint Magyarországon. A készpénzautomaták fellelhetősége is normálisnak mondható.

Az élelem egy kicsit drágább, mint itthon, de nem annyival, hogy érdemes lenne nagyobb mennyiséget kiszállitani. Ugyanakkor, ne felejtsük el, hogy Horvátországba se szabad a vámelőírások szerint hús- és tejtermékeket bevinni. Javasoljuk ezért, hogy 1-2 hetes tartózkodásra elegendő élelmiszert ne vigyenek magukkal, főleg ne egy egész család számára. A határon általában nem ellenőrzik ezeket a tételeket, de ha mégis megteszik, készüljön fel az utazó, hogy elvehetik tőle az ilyen típusú termékeket az érvényben lévő szabályok szerint. A sör közel azonos árban vásárolható, mint nálunk, az égetett szeszek úgyszintén, a borok valamivel drágábbak. Ha olcsón akarunk étkezni, kisebb magánfalatozókat keressünk.

Szálláshelyek tekintetében a 2*-3*-os magánszállások az olcsóbbak, de helyszíni felkutatásuk nehézkes, még itthon érdemes lefoglalni. Nyári szezonban szinte minden szálloda és magánszállás-tulajdonos heti foglalási lehetőségeket ad (szombattól-szombatig vagy vasárnaptól-vasárnapig). Természetesen ez esetben lehet több hétre is foglalni. Akad azért kevesebb napra történő foglalhatósági lehetőség is már egyre több helyen, de nem általános.

 

Partnerünk ajánlata:

Nyaralás Horvátországban: On-line utazási irodánk Horvátország igazi specialistája, hisz  színes palettánk között több mint 4000 kizárólag horvátországi objektum ill. több mint 15.000 ajálat található meg. Nálunk mindenki megtalálja a számára legalkalmasabb nyaralási formát kedvező áron, legyen az egy apartman, egy hotel, egy kemping vagy éppen egy üdülő, melyek nagyobb csoportok számára is kiválóan alkalmasak. Amennyiben vitorlást kíván bérerelni, ill. egy adriai körutazásra vágyik, forduljon nyugodtan hozzánk, mi segítünk a megszervezésben

Sok helyen akad nyelvi probléma, amely lehet valós vagy látszólagos, de viszonylag jól viselik a keveréknyelvet, orosz, német, angol, olasz szavakat keverve is megértik, némi beugratással még magyarul is tudnak…


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Vietnam

Éghajlatát a trópusi monszun szabályozza, jellegzetes szavanna klíma alakult ki. Északi területein a leghűvösebb hónap középhőmérséklete 16-20°C, délen 25-26°C között mozog, a legmelegebb hónap középhőmérséklete pedig 28-30°C között. Dél felé haladva a legmelegebb időszak egyre korábban jelentkezik, míg északon a január, addig a legdélibb területeken az április a legmelegebb. A csapadékos időszak májustól októberig tart, decembertől márciusig túlnyomóan száraz az időjárás. Vietnám középső és déli partvidékén az esős évszak... Vietnam