Aktuális

Tanácsok a télen autóval utazóknak

2024-01-18Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

 

Tanácsok az autó téli felkészítéséhez utazás előtt

Bár az autók téli felkészítését sokan megteszik már a hideg idő kezdetén, hiszen erre a mindennapi közlekedésnél is szükség van, mégis érdemes plusz odafigyelésben részesíteni az autó, mielőtt nekivágunk az utazásnak. Ha még nem tettük be a jégoldót és a jégkaparót, nem cseréltük le a textil lábtörlőket gumi lábtörlőre, és nem néztük meg az ablaktörlő lapátok állapotát, akkor ezt mindenképp tegyük meg indulás előtt – írja a GumiabroncsAkciók.

A szerelőt is érdemes felkeresni, hogy átnézhesse a féket, a váltót és persze az izzókat is. A gumicsere is lényeges lépése a téli felkészülésnek. Sajnos még mindig sokan vannak, akik nem teszik fel a téli szettet télre, mondván, úgysincs gyakran hó idehaza. Utazás előtt azonban mindenképp érdemes lecserélni a nyári gumikat télire, egyrészt, mert így biztonságos, másrészt, mert akadnak országok, ahol kötelező ezt megtenni.

 

Hol kötelező a téli gumi és a hólánc?

Az utazás előtt arról is érdemes tájékozódni, hogy hol kötelező a téli gumi. Magyarországon nem kötelező, ahogyan Portugáliába, Szlovákiában, Spanyolországban, és Svájcban sem. Ugyanakkor például Ausztriában kötelező a télies útviszonyok között, de ugyan ez a helyzet Németországban, Romániában, és Szlovéniában is. Csehországban és Olaszországban ugyan nem kötelező feltenni a téli abroncsokat, ugyanakkor vannak olyan szakaszok, ahol táblák jelezhetik a kötelező használatot, ezért érdemes ezekben az országokban is téli gumival közlekedni.

A hólánc kérdése érdekes, egyes országokban, mint Ausztria, Csehország, Svájc, Spanyolország, Szlovénia, Portugália, Németország és Franciaország kötelezően az autóban kell lennie, ha az országba utazunk, vagy átutazók vagyunk, viszont például Szlovákiában, Svédországban vagy Lengyelországban egyenesen tilos az használatuk. Magyarországon, nem kötelező, de használható.

 

Vezetési tippek a téli autózáshoz

Ha már felkészítettük az autónkat a téli közlekedésre, nem árt magunkat is felkészíteni. Akinek nincs túl sok tapasztalata a téli közlekedésben, akkor valószínűleg meglepetésként éri majd, ha egy csúszósabb szakaszon esetleg az autó nem úgy viselkedik, ahogy megszokta. Az irányíthatóság és a fékezhetőség télen más lehet, mint nyáron, erre pedig nem árt felkészülni. Amennyiben ritkán vezetünk télen, és hosszabb útra indulnánk autóval síelni, kirándulni vagy túrázni, érdemes felkeresni egy vezetéstechnikai gyakorlópályát, és szakember segítségével felkészülni a téli vezetésre.

Emellett arra is érdemes figyelni, hogy télen a követési távolságot és a sebességkorlátozásokat betartsuk, hiszen az időjárási körülmények korlátozhatják az irányíthatóságot vagy épp a fékezhetőséget. A láthatóság is fontos kérdés télen, ezért célszerű nappal is bekapcsolni a tompított fényszórót, bárhol is közlekedünk.


Kiemelt témák

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Egzotikus utazás

Egzotikus utazás

Az egzotikus utazási szezonban gyönyörű homokos partok, forró, napsütéses idő, különleges kultúrák és érdekes tájak várják az utazókat. Ugyanakkor a legszebb, legkedveltebb trópusi úti célpontok a fejlődő világ országaiban helyezkednek el, ahol az európai normáktól eltérő higiénés viszonyokkal találkozhatunk.

Egzotikus utazás

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Portugália

Ön valószínűleg már sok országban járt mint turista, számtalan gyönyörű tájat, különleges műemléket látott, s érdekes, új kulturális szokásokkal találkozott. De ismeri-e Portugáliát? Ha nem, meg fog lepődni, hogy ez a kis ország milyen változatos élményeket képes Önnek kínálni. Ebből nyújtunk most ízelítőt.

Portugália, Európa déli részén, a kontinens legnyugatibb csücskében terül el, szemben az Atlanti-óceánnal. Ragyogó napfény és barátságos emberek fogadják az idelátogatót.
 
Különböző eredetű népek: főniciaiak,... Portugália

Egészségügyi információk országok szerint