Srí Lanka - Látnivalók

 

Az ókor csodái

Adam"s Peak: A 2243 magas hegycsúcson található óriási lábnyomot mind a keresztény, mind a muszlim és a buddhista vallások hívei is szent helyként tisztelik.
Sigiriya Lion Rock: a 180 méter magas szikla a világ nyolcadik csodája, fantasztikus panorámát kínál. A napfelkelte csodálatos látványt nyújt, a napközbeni tömeget viszont érdemes elkerülni.
Katagarama: Hindu zarándokhely, A parázson és tűzön járás különleges ceremóniái miatt híres.
Aukana: a sziget legszebb, egyetlen sziklából faragott, tizenkét méter magas Buddha szobra.

Ókori városok

A Világörökségbe sorolt hét Sri Lankai nevezetességből öt található a "Cultural triangle" néven ismert háromszögben. A háromszöget északon Mihintale és Anuradhapura (pura várost jelent szingaléz nyelven), délen Kandy és keleten Polonnaruwa határolja. Itt található a sri lankai buddhizmus születésének helye, a legszentebbnek tartott, sokszáz éves fa és Kandyban a "Temple of the Tooth" avagy Dalada Maligawa néven ismert buddhista templom. Itt őrzik azt az ereklyét, ami 1600 éve került a szigetre.

Természeti kincsek

Yala National Park (Ruhunu): a Sri Lankán több parkban is látható elefántok mellett az ország nemzeti madarának számító dzsungelcsirke és a világon itt a legnagyobb sűrűségben előforduló leopárdok miatt híres. A park októberben egy hónapra bezár, idén novemberben sajnos tamil terroristák bújkáltak a park területén, így a nyitás ideje egyenlőre bizonytalan. Szálláslehetőség akad a parkhoz nagyon közel is egy újonann épített hotelben, mi is itt szerettünk volna pár napot tölteni de végül az Elimbipitiyaban található Centauria Hotelben szálltunk meg.
Uda Walawe National Park: a magas fű és a ritkás facsoportok miatt talán ez a park emlékeztet legjobban egy afrikai szafarira. Közel ötszáz elefánt, többféle szarvas, teknősök, krokodilok, varánuszok, leopárd, majmok és rengeteg madárfaj is megfigyelhető.

Kaudulla National Park: akár 250  példányt számláló elefántcsorda, változatos madárvilág és leopárd hazája.

Pinnawella Elephant Orphanage:
a megsebesült és az orvvadászok miatt elárvult bébielefántok menedéke. Egy száz év körüli, már teljesen vak öreg bika és egy tamil taposóaknára lépett, azóta háromlábú példány is otthonra talált itt. A kiselefántok bámulatos tempóban (1-2 sec / liter) isszák a hatalmas cumisüvegből a tejet. A cumisüveget akár mi is tarthatjuk az etetéskor (9:15 és 13:15).

Megfelelő vízállás esetén az egész csordát (közel 100 példány) levezetik a közeli folyóhoz. Az elefántok rutinosan ballagnak a szűk utcán, amit különféle boltok és éttermek szegélyeznek. A kicsit csetlő-botló bébiket az anyjuk lelkesen segíti.
A fürdetés 10:00-12:00 valamint 14:00-16:00 között látható, a délelőtti időpontot érdemes választani a délután gyakori záporok miatt. Nem mindennapi élményt és fotózási alkalmat kínál az elefántok elégedetten lubickoló csordája.

Turtle Hatchery (Teknősmenhely): Kosgodaban egy elhivatott teknősbarát (Chandrasiri Abrew) segíti a vadon élő teknősök szaporodását.
A helyi halászoktól az összegyűjtött tojások darabját 7 rúpiáért (kb. 11 Ft) vásárolja fel és a kikelés majd hatvan napja alatt megóvja óket a ragadozóktól. Ezután a piciket három napig még megfigyeli majd az óceánba engedi őket. A keltetőt a cunami szinte teljesen lerombolta, azóta a tulaj a turisták adományai segítségével építette újra. Nekünk is büszkén mutatta a Reader"s Digestben és más újságokban megjelent interjúit a mára kétmilliószoros "teknős-papa". Nincs könnyű dolga, mert a kikelt teknősök kb. 3 százaléka éli csak meg a felnőttkort.

The Royal Botanical Gardens: Kandytól 4 kilométerre található csodálatos park.

Gal Oya National Park: Sri Lanka legnagyobb tava így rendkívül változatos madársereg található a vízen.
Strandok - öblök - snorkelling

Arugam Bay: hullámlovagláshoz tökéletes hullámok és kellően laza környezet

Bentota: az apróhomokos, pálmafákkal övezett strand látványa adta vonzerő mellett a közeli Kosgodán vízisielni is lehet, valamint a teknősmenhely is érdekes projekt, megér egy látogatást és némi anyagi támogatást is.

Negombo: a colombói nemzetközi reptér közelsége miatt ideális kiinduló- és célállomás a Sri Lankai nyaraláshoz. Jó hotelek szegélyezik (pl. Blue Oceanic, ahol mi is megszálltunk. Egyszerű de tiszta szobák, remek személyzet és szuper konyha.)

További városok

Colombo: az üzleti értelemen vett főváros, tuk-tukok, piacok, őrült zsibvásár és nyüzsgés. A nemzeti múzeum és a felszabadulás emlékére épített park mellett több templom és buddha-szobor is megcsodálható.
Galle: hollandok által épített erődje a világörökség része.


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Srí Lanka

Sri Lanka könnycsepp alakú szigete az Indiai-Óceánban a legenda szerint az a hely, ahol Ádám a földre lépett, mikor kiűzetett a Paradicsomból. A buddhisták szerint Buddha is ezt a szigetet látogatta meg útban az örök élet felé. A kis trópusi sziget Indiától dél-nyugatra terül el. Ez az apró ország Magyarországnak mindössze kétharmada, de valódi paradicsom a turisták számára: csodás tengerpart, gazdag kultúra, ősi történelmi emlékek, páratlan természeti szépség, sokszínű élő- és növényvilág és nem utolsósorban barátságos emberek... Srí Lanka