Aktuális

Utazásra nem javasolt országok – Mit kockáztatunk az utazással?

2013-11-06


Szerző: Gódor Kitti


 Néhány hete a Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt országok és térségek közé sorolta Egyiptomot. Ezzel a biztonsági kategóriával számos desztináció esetén számolnunk kell. (A teljes lista itt található.) Nagyon fontos, hogy azok az utazók, akik a felsorolt országok valamelyikébe tervezik pihenésüket, tisztában legyenek a rájuk vonatkozó útlemondási és biztosítási tudnivalókkal.

 

 

 Ha a Külügyminisztérium még utazásunk előtt sorolja az adott országot vagy térséget az 1.,”Utazásra nem javasolt országok és térségek” biztonsági kategóriába, akkor saját épségünk érdekében utunkat el kell halasztanunk mindaddig, amíg ismét biztonságosnak nem ítéli a területet. Ebben az esetben az utazó jogosult rá, hogy nyaralását anyagi és jogi következmények nélkül visszamondja. Az utazási szerződéstől való ingyenes elállás viszont csak abban az esetben valósulhat meg, ha az adott országot vagy térséget az első kategóriába sorolták. Ilyen helyzetben a pihenésre vágyót azonos vagy magasabb értékű helyettesítő szolgáltatás illeti meg, amelyet az utazásszervező köteles biztosítani. Ha ez a szolgáltatás az eredetinél alacsonyabb értékű, az utazásszervező köteles a díjkülönbözetet az utasnak megtéríteni  – olvasható a kormány hivatalos oldalán. Amennyiben a fogyasztó nem kívánja elfogadni a helyettesítő szolgáltatást, a szerződéstől elállhat, a befizetett díjat pedig teljes egészében visszakapja.

 

Másik sarkalatos pont a biztosítások kérdése. Fontos információ, hogy a biztosítási szerződés területi hatálya nem terjed ki a fenti kategóriába sorolt országokra és térségekre abban az esetben, ha az adott terület a kockázatviselés első napján vagy a beutazás napján került az utazásra nem javasolt úti célok közé. Tulajdonképpen ez azt jelenti, hogy ettől az időponttól kezdve erre a desztinációra nem köthető biztosítás. – informál az MTI. Természetesen azon ügyfelek, akik már kint tartózkodnak a szigorú biztonsági kategória elrendelésekor, jogosultak a biztosításra. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a biztosítás nem terjed ki lázadás, sztrájk, felkelés vagy háború esetén bekövetkező eseményekre. – hívja fel a figyelmet az egyik hírügynökség. Ha még utazásunk előtt rendeli el a Külügyminisztérium a területre vonatkozó szigorítást, akkor az útlemondáshoz hasonlóan a biztosítás teljes összege is visszakapható.

 

Mivel a zavargások által súlytott, vagy háborús területek higiéniés viszonyai általában nem megfelelőek, így fokozott figyelmet kell fordítanunk az optimális egészségügyi felkészülésre! Gondoskodjunk a javasolt és kötelező védőoltások beadatásáról, valamint utazásunk előtt állítsunk össze egy csomagot, amelyben a legszükségesebb gyógyszerek, fertőtlenítőszerek kapnak helyet. Erről bővebben itt olvashat. 


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Kiderítették mi okozza jetlag jelenséget

 Az Oxfordi Egyetem kutatói úgy vélik, kiderítették, miért is tart olyan sokáig, míg egy hosszabb utazást követően szervezetünk alkalmazkodik az új időzónához. Azt állítják, megtalálták azokat a „molekuláris fékeket”, amelyek az ún. „jetlag”-et okozzák.  

Tovább

Vigyázzunk a kutyákkal! – a veszettség megelőzéséről

 A kutyák rendszeres védőoltása lehet a kulcsa a veszettség megállításának – közölte az Egészségügyi Világszervezet szeptember végén a veszettség világnapján. A veszettség több, mint 60 000 ember halálát okozza évente, többnyire gyermekekét.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Seychelle-szigetek

Ez a 115 szigetből álló csoport, a Seychelle-szigetek Afrika partjainál, Madagaszkár szigetétől észak-keletre található. A szigeteket alig 25 évvel ezelőtt fedezték fel mint turista paradicsomot, akkor még csak 75 ezer lakója volt, akik szinte csak a kreol nyelvet beszélték.

A szigetek egy részét korallzátonyok, másik részét pedig gránitszigetek alkotják. Mahé, a legnagyobb sziget a Praslin, La Digue és Silhouette szigetekkel és a néhány közelben lévő gránitszigettel alkotják a Seychelle-szigetek közel felét. Ezeken a szigeteken él a legnagyobb számú... Seychelle-szigetek

Egészségügyi információk országok szerint